The Yellow Bird oduševio Banjalučane: Plesom prenose životne poruke

Objavljeno: 17. 6. 2015 u 10:11h

Muzičko-scenski performans “The Yellow Bird” međunarodno priznate plesne trupe Indijanaca oduševio je mnogobrojne Banjalučane na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Ovaj neobični plesni događaj, koji je u naš grad u ponedjeljak uveče donio neobičan duh koji samo Indijanci nose u sebi, organizovan je u saradnji sa američkom ambasadom u BiH.

Uzbuđeni mališani i njihovi roditelji sa nestrpljenjem su čekali kraj nastupa kako bi se fotografisali sa Indijancima, među kojima su i Ken Dankan i njegova supruga Dorin. Objasnili su da su oni porodična plesna grupa.

“Porodično ime moje familije je Žuta Ptica. Mnogo različitih plemena je uspjelo da očuva svoja porodična imena i moji preci dolaze iz plemena Arikara, Hedata i Menden. Moja majka, koja je takođe Arikara, nosi porodično ime Žuta Ptica. Ovo ime je sa nama mnogo, mnogo godina, odnosno od kada se sjećam to ime je sa nama”, ispričala je Dorin.

Govorom tijela, kako kažu, pokušavaju da predstave što je moguće više plemena, a dosta plesova Apača izvode kod kuće, u Arizoni.

“Svi plesovi imaju svrhu i značenje. Oni naročito služe da se nauče djeca kako da žive život i da ga poštuju, ali da cijene i biljke i životinje”, kazao je Ken Dankan.

Srećni su jer su ih ljudi u Banjaluci srdačno dočekali.

“Svi koje smo sreli u gradu pozitivno su reagovali na nas. Izgledaju veoma uzbuđeno i puni su entuzijazma kada vide naš ples i predstavu”, dodala je Dorin.

Ovi ambasadori kulture u svakom gradu koji posjete ostaju samo jedan dan, a već sutra putuju u drugo mjesto.

“The Yellow Bird” je grupa profesionalnih plesača pod rukovodstvom Ken Dankana, člana San Karlos Apače plemena, koju čini više od 15 plesača iz Arikari, Hidatsa i Apači plemena koji svojim nastupom slave jedinstveni duh Indijanaca.

U svojoj dvadesetpetogodišnjoj karijeri “The Yellow Bird” su putovali i nastupali na brojnim festivalima u Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi. Godine 2012. snimili su spot sa poznatom pop pjevačicom Neli Furtado i pojavili se na “American Billboard Music Award Show “.

Gosti su bili i na popularnom NBC-jevom večernjem šou programu sa Džej Lenom, kao i učesnici ceremonije otvaranja ljetnih Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Ovo je im prva posjeta BiH. Već su nastupili u Sarajevu, Tuzli, Brčkom, a trebalo je da nastupe i u Bijeljini.

Tradicionalna odjeća

Posebnu pažnju privukla je, naravno, njihova tradicionalna odjeća.

“Na glavi nosim perje orla. U našoj tradiciji moramo zaraditi pravo da nosimo orlovo perje. Moji povezi za kosu su ukrašeni bijelim maslačkom i veći dio perli kao i samu odjeću napravili su članovi naše porodice ili bliski prijatelji”, ispričala je Dorin Dankan.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/the-yellow-bird-odusevio-banjalucane-plesom-prenose-zivotne-poruke/||claudebot