Režiser Mladen Đukić: Borba svjetlosti i tame kroz video-maping

Objavljeno: 8. 5. 2015 u 14:57h

“Video-maping nije novost u Banjaluci, ali mi podižemo letvicu. Sinhronizovaćemo ples uživo sa projekcijom, ali i ispričati priču na neuobičajen način – kroz likove koji drugačije ne bi kročili u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.”

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” režiser, docent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i direktor “Aeon” produkcije Mladen Đukić, koji zajedno sa svojim kreativnim timom priprema pravi vizuelni spektakl, koji će predstaviti Banjalučanima 16. maja u Noći muzeja.

“U pitanju su skice i koncepti za junake stripova, animiranih filmova i video-igara. U našem mapingu oni su dobili glavne uloge i predstavljaju nam priču o borbi svjetlosti i tame. Time će se, u novom svjetlu, našoj publici predstaviti 13 umjetnika, poznatih, ali i nekih za koje ćete se iznenaditi kako niste znali za njih ranije, jer su pristigli radovi vanredno kvalitetni”, pojasnio je Đukić.

Nakon mapinga, najavljuje on, slijedi ne baš običan koncert banjalučke grupe “Sopot”, nadograđen posebno izrađenim video-projekcijama za ovu priliku.

Kada je u pitanju promocija mladih, domaćih umjetničkih snaga, Đukić smatra da ovaj događaj neće pomoći mnogo promociji domaće produkcije.

“Rijetki su klijenti poput Muzeja savremene umjetnosti, koji se usuđuju da sarađuju na ozbiljnim projektima sa domaćim snagama. Ostali potencijalni klijenti znaju već za nas, ali nisu dovoljno obrazovani i ne znaju kako se promovisati, ili se snobiraju pa angažuju strance za više para, a manje kvaliteta. Budžeti u većini slučajeva nisu tolika prepreka, nego odnos prema našoj profesiji”, ističe ovaj umjetnik, koji je u svoju biografiju do sada upisao rad na brojnim filmskim i video-projektima, kako za domaće, tako i za inostrano tržište.

U cijelom svijetu je, kaže, sve manja potražnja za ljudima koji misle svojom glavom, a sve češće se nameću instant-kultura i primitivizam.

“Zatupljene mozgove je lakše kotrljati. Nažalost, tu nimalo ne zaostajemo. Za nas starije je kasno, valja zasukati rukave i obrazovati nove talente koji će od početka graditi kulturu. Sve obrazovne i kulturne institucije, tradicionalne, ali i one koje će tek da se pojave, moraju da se fokusiraju na one koji će za 20 godina da kroje kulturu. Za nas je kasno”, kategoričan je Đukić.

Prema njegovom mišljenju, film je skupa igračka, ali i jedan od najisplativijih instrumenata u kulturnoj i ekonomskoj politici jedne zemlje.

“U njega se sistemski ulaže godinama, pažljivo odgajaju vezana zanimanja, privlače strani investitori, promovišu ideje… Kod nas se radi povremeno i stihijski. Ovogodišnje filmsko iznenađenje u budžetu Ministarstva prosvjete i kulture RS je nagovještaj promišljenog ulaganja, nadam se”, kaže Đukić.

S druge strane, ističe, umjetnik nikad ne treba da bude do kraja sit, jer se ulijeni.

“I umjetnik nikad nije samo kreator, on mora znati da prenese svoje ideje na druge”, zaključuje Mladen Đukić.

Nove ideje

“Na Akademiji umjetnosti smo pokrenuli smjer Animirani film. Upisali smo sjajnu klasu koja brzo napreduje i tek ćete čuti za njih. U “Aeonu” Dejan Mijatović ilustruje uvrnutu bajku Jelene Kojović-Tepić, po kojoj ćemo kasnije praviti animirani film. Duško Mazalica planira premijeru svog kratkog filma o ljubavi. A ja sam tu negdje, sa svima njima. Takođe, radim svoj animirani film, a uskoro ćemo imati i premijeru kratkog horora koji smo snimali prošle godine”, rekao je Mladen Đukić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/reziser-mladen-dukic-borba-svjetlosti-i-tame-kroz-video-maping/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])