“Da­ni Vla­de S. Mi­lo­še­vi­ća”: An­ga­žo­va­na umje­tnost za­in­te­re­so­va­la pu­bli­ku

Objavljeno: 29. 4. 2015 u 09:23h

Ban­ski dvor Kul­tur­ni cen­tar u Banjalu­ci u po­ne­djeljak uve­če bio je is­tin­ski hram sa­vre­me­ne kul­tu­re, u ko­jem je otvo­re­na pos­tav­ka “Svjet­sko bi­je­na­le stu­den­tskog pla­ka­ta – No­vi Sad”, te održa­no Ve­če sa­vre­me­ne mu­zi­ke u okvi­ru ma­ni­fes­ta­ci­je “Da­ni Vla­de S. Mi­lo­še­vi­ća”.

Ta­ko je u ve­li­kom izlo­žbe­nom sa­lo­nu Ban­skog dvo­ra pred ve­li­kim bro­jem stu­de­na­ta i pro­fe­so­ra, te li­čnos­ti iz ja­vnog i kul­tur­nog ži­vo­ta Banjalu­ke i No­vog Sa­da, pred­stavljena izlo­žba 50 naj­boljih stu­den­tskih pla­ka­ta iz ci­je­log svi­je­ta.

Za­in­te­re­so­va­ni mo­gu da po­gle­da­ju pla­ka­te ra­zli­či­tih žan­ro­va, a tu su pred­stavljeni od po­zo­ri­šnih, fes­ti­val­skih pla­ka­ta, pa do an­ga­žo­va­nih fil­mskih.

Pre­ma ri­je­či­ma pro­fe­so­ra Bra­ni­sla­va Do­ba­no­va­čkog iz No­vog Sa­da, na kon­kurs šes­tog po re­du Svjet­skog bi­je­na­la stu­den­tskog pla­ka­ta pris­ti­glo je 2.300 ra­do­va ra­zli­či­te druš­tve­no an­ga­žo­va­ne te­ma­ti­ke.

“Riječ je o su­čeljavanju is­tih pro­fe­si­ja na is­tom umje­tni­čkom ni­vou. Ra­do­vi su stu­den­tski, mla­dih ljudi ko­ji su is­te ili sli­čne ge­ne­ra­ci­je, a ko­ji do­la­ze sa ra­zli­či­tih me­ri­di­ja­na, a po­ka­za­li su ka­ko mi­sle na te­mu Šek­spi­ra, odre­đe­ne spor­tske ma­ni­fes­ta­ci­je ili na ne­ku druš­tve­no an­ga­žo­va­nu te­mu”, po­ja­snio je Do­ba­no­va­čki.

Ka­ko je is­ta­kao, ugle­dni me­đu­na­ro­dni ži­ri, prva li­ga svjet­skog gra­fi­čkog di­zaj­na, imao je ja­ko te­žak za­da­tak da oda­be­re naj­bolje, a bi­ra­li su ih elek­tron­skim gla­sanjem.

Ta­ko je prvu na­gra­du do­bi­la Ma­ri­ja Ga­je­vić iz Srbi­je, dru­gu Jan Baj­tlik iz Poljske i tre­ću To­maš Su­gint iz Bje­lo­ru­si­je.

“Sma­tram da ovo što je oda­brao ži­ri, a što ima pri­li­ku da po­gle­da i pu­bli­ka u Banjalu­ci, jes­te bit pla­ka­ta da­nas, a to je da ume­tnik is­ka­že svoj stav. Ni­je pla­kat taj ko­ji pri­ča pri­ču, pre­pri­ča­va ili pre­sli­ka­va ne­što, već di­zaj­ner tre­ba da is­ka­že upra­vo svoj stav. Bu­du­ćnost pla­ka­ta je da ima stav di­zaj­ne­ra ko­ji će sta­ti iza svo­je po­ru­ke”, po­ja­snio je Do­ba­no­va­čki.

Is­ta­kao je da ga ra­du­je to što upra­vo na­gra­đe­ni pla­ka­ti is­ka­zu­ju tri ra­zli­či­ta ru­ko­pi­sa, sta­va i po­tpu­no pro­mišljanje te­ma­ti­ke, a ko­ji “ra­za­ra­ju svo­jom an­ga­žo­va­noš­ću”.

A da i umje­tni­ci iz Banjalu­ke vje­što ko­ke­ti­ra­ju sa an­ga­žo­va­noš­ću, do­ka­za­li su stu­den­ti kom­po­zi­ci­je Aka­de­mi­je umje­tnos­ti, ko­ji su i ovaj put pri­ja­tno izne­na­di­li pu­bli­ku, upa­ko­vav­ši svo­ju mu­zi­ku sa spe­ci­fi­čnim dram­skim izra­zom.

Pri­su­tni su uži­va­li u kom­po­zi­ci­ja­ma Da­vi­da Mas­ti­ko­se, Mla­de­na Jan­ko­vi­ća, Ka­ta­ri­ne To­mić, Dra­ga­ne Ta­bak, Mla­de­na Jan­ko­vi­ća i Da­li­bo­ra Đu­ki­ća, či­je kom­po­zi­ci­je su oži­vje­li mu­zi­ča­ri, stu­den­ti banjalu­čke Aka­de­mi­je umje­tnos­ti, a za dram­ski dio bi­li su za­du­že­ni re­ži­se­ri Anja Ka­vić i Igor Te­šić, na­ra­tor Bo­ris Sa­vić, te hor Srednje mu­zi­čke ško­le “Vla­do Mi­lo­še­vić” iz Banjalu­ke.

Zna­čaj

“Po­en­ta učeš­ća na bi­je­na­lu jes­te zna­ča­jan pe­da­go­ški karakter, odno­sno po­re­đenje ka­ko na kul­tu­ro­lo­škom, ta­ko i na pro­fe­si­onal­nom pla­nu stu­de­na­ta, ali i pro­fe­so­ra sa ra­zli­či­tih kra­je­va sve­ta”,  re­kao je pro­fe­sor iz No­vog Sa­da Ni­ko­la Ber­ba­kov.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/da%c2%adni-vla%c2%adde-s-mi%c2%adlo%c2%adse%c2%advi%c2%adca-an%c2%adga%c2%adzo%c2%adva%c2%adna-umje%c2%adtnost-za%c2%adin%c2%adte%c2%adre%c2%adso%c2%adva%c2%adla-pu%c2%adbli%c2%adku/||claudebot