Banjaluka: “Prva baletska škola” obilježava Dan plesa (Foto)

Objavljeno: 27. 4. 2015 u 15:45h

Prva baletska škola u Banjaluci predstavila je danas prvu generaciju balerina i najavila svoj prvi godišnji koncert učenika za Međunarodni dan plesa, 29. aprila.

„Prva baletska škola počela je sa radom u septembru prošle godine, što znači da je prva školska godina pri kraju, a mi ćemo je obilježiti u oviru Međunarodnog dana plesa, koji je ujedno i dan Prve baletske škole“, rekao je Tihomir Stefanović, predsjednik školskog odbora baletske škole koja je u redovnom sistemu osnovnog obrazovanja Republike Srpske.

„Nesporno je da prostor bivše Jugoslavije obiluje talentima i mi smo svoju priliku vidjeli upravo u sticanju validnog svjedočanstva za osnovno baletsko obrazovanje kako bi plesači koji ostvaruju značajne rezultate na neki način dobili potvrdu da to što rade, rade na najbolji mogući način, a tim diplomama im se otvara put ka srednjem obrazovanju“, dodao je Stefanović.

Ideja o otvaranju baletske škole je, kažu, došla spontano. Obzirom da je balet kao baza za sve plesove, u plesnom klubu Gemma su došli na ideju da se otvori i škola klasičnog baleta. Saradnju su ostvarili sa Dijanom Kozarski, primabalerinom iz Novog Sada.

„Smatram da jedan grad kao što je Banjaluka treba da ima kulturnu scenu koja će biti jedinstvo raznih vrsta umjetnosti i umjetničkog izraza. Banjaluka ima muzičku školu, ima vrsne pjevače, ima simfonijski orkestar, ima akademiju umjetnosti gdje se školuju režiseri, instrumentalisti. Grad ima sve ono što je potrebno da se formira jedan nacionalni teatar kao što zasad postoji jedino u Sarajevu“, izjavila je Dijana Kozarski.

U Prvoj baletskoj školi kažu imaju dosta planova za budućnost, koji, kako nam je rekla Dijana, nisu neostvarivi.

„Ako imate ljude koji nešto žele i hoće i uz to imate podršku šire zajednice onda to nisu pusti snovi. Mi maštamo da imamo scenu gdje bi djevojčice imale tri do četiri nastupa godišnje, a ono što smo zamaštali je da se u Dječijem pozorištu RS formira baletska scena na kojoj bi mogli da pravimo predstave i koncerte. Jer kvalitet mora jednom da ispliva“, dodala je Kozarski.

Ana i Una su djevojčice koje pohađaju ovu baletsku školu i kako kažu sa uzbuđenjem čekaju svoj prvi veliki koncert u Narodnom Pozorištu RS.

“Zajednička predstava se zove “Valcer”, a za mlađe balerine “Kanarinci i ptičice”, otkrila je za MONDO devetogodišnja Una.

Prva baletska škola trenutno broji 24 djevojčice dobi od 5 godina, iako je najidealnija dob 10 godina, istakla je Kozarski, a MONDO je primjetio da u ovoj školi nema nijedan baletan!

“Mi bismo jako voljeli da imamo i dječake u grupi, jer bi onda i djevojčice vidjele razlike u plesu, jer nije to isto, drugačiji su pokreti, drugačiji je ples u paru”, rekla nam je ova primabalerina, ističući da roditelji često imaju predrasude o muškim baletanima i apelujući na roditelje da ipak dovedu i dječake u ovu baletsku školu.

Više informacija o Prvoj baletskoj školi potražite na njihovoj Facebook stranici.

Kompanija m:tel je pokrovitelj Prve baletske škole i obilježavanja Međunarodnog dana plesa u Banjaluci.

Međunarodni dan plesa 29. aprila

Prva baletska škola obilježiće ovaj dan 29. aprila nizom aktivnosti, počevši od Dana otvorenih vrata za sve ljubitelje baleta u prostorijama škole na adresi Jovana Dučića 25 u Banjaluci, sa početkom od 11 časova. Plesno veče će biti održano u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci,sa početkom od 19 časova, na kojem će se predstaviti učenici ove škole kao i Plesni klub „Gemma“ i gosti iz Subotice.

Uskoro novi upis!

“U julu se upisuje nova generacija, a ciljna grupa su djeca od pet do 10 godina, naravno sa izuzecima ako se utvrdi da neko posjeduje izniman talenat” rekao je Tihomir Stefanović i dodao da cijena školarine iznosi 80 KM mjesečno, s tim da jedna školska godina traje 10 mjeseci.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/banjaluka-prva-baletska-skola-obiljezava-dan-plesa-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])