Koncert gudačkog orkestra “Banjalučke filharmonije”: Od baroka do savremenih nota

Objavljeno: 8. 4. 2015 u 09:30h

Prepuna sala Banskog dvora – Kulturnog centra, publika koja je stajala skoro puna dva časa i nije štedjela dlanove, slika su koncerta gudačkog orkestra “Banjalučke filharmonije” u Banjaluci.

Banjalučka publika jednostavno voli i istinski podržava ovaj orkestar, u bilo kakvom sastavu da nastupa i bilo kakav repertoar da odabere, a da je ljubav obostrana, rekli su, nakon koncerta u ponedjeljak uveče direktor “Banjalučke filharmonije” i violinista Ivan Otašević i šef dirigent Vanesa Kremenović.

“Veliko je zadovoljstvo nastupiti pred banjalučkom publikom, a naši gosti iz Beograda i Novog Sada su se zaista osećali kao kod kuće”, rekao je Otašević.

On je zajedno sa mladom violinistkinjom Milanom Smiljanić i čembalistkinjom Timeom Hotić, uz podršku gudačkog orkestra, izveo koncert Antonija Vivaldija za dvije violine, gudače i kontinuo. Nakon njih, kao solista je nastupila pijanistkinja Sonja Bobrek-Savić, koja je svojim umijećem, zajedno sa gudačima, izvela koncert za klavir i orkestar Volfganga Amadeusa Mocarta.

Kraj baroknih nota najavio je i kratku pauzu, poslije koje su svi s nestrpljenjem očekivali savremeno djelo mladog banjalučkog kompozitora Davida Mastikose. Kao solista, uz gudače, nastupila je flautistkinja Aleksandra Kopić, a publika je jedva dočekala zadnji takt kompozicije, da bi mladog kompozitora i muzičare nagradila burnim aplauzom.

“Naša vizija i misija je da podržavamo naše mlade muzičare, pevače i kompozitore iz Banjaluke, a trudimo se da na neki način nastavimo gde Akademija umjetnosti stane. Pored talentovanog Davida, na koncertu smo podržali i Milanu Smiljanić, Sonju Bobrek-Savić i Aleksandru Kopić”, rekao je Otašević.

Sa njim se složila i Vanesa Kremenović, dirigent, koja je naglasila da je od izuzetne važnosti da se podržavaju radovi mladih umjetnika iz Banjaluke.

“David je sjajan umjetnik čija se djela izvode ne samo u Banjaluci, nego i u regionu, a i šire. Odličan je kompozitor i zaslužuje da se njegova djela promovišu i izvode”, zaključila je Kremenovićeva.

Planovi

“Nastup gudačkog orkestra sa nešto manjim sastavom od 30 muzičara je deo projekta muzičke decentralizacije kulture. Tako ćemo imati pet koncerata u manjim opštinama Republike Srpske. Imaćemo i nekoliko nastupa sa simfonijskim orkestrom, ali i nastupe našeg okteta i kvarteta”, rekao je Ivan Otašević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/koncert-gudackog-orkestra-banjalucke-filharmonije-od-baroka-do-savremenih-nota/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])