Održan koncert za pamćenje: “Halka” oduševila Banjalučane

Objavljeno: 14. 3. 2015 u 16:32h

U prepunom Kulturnom centru Banski dvor sinoć je održan predivan koncert ansambla “Halka”. Bio je to jedan od onih koncerata koji se ne zaboravljaju.

Ovo je prvi koncert ovog ansambla u Banjaluci, a događaj je upriličen povodom petnaeste godišnjice rada magazina BUKA.

Banjalučani su ovacijama pozdravljali izvođenje pjesama sa dva albuma”Halke”, te na dva bisa pozvali impresivnog Božu Vreću te njegove vrsne muzičare.

Sva raskoš i talenat svih učesnika ovog koncerta ostaće Banjalučanima dugo u pamćenju, a malo podsjećanje na ovo veče su i fotografije koje vidite….

Podsjećamo, pored magazina BUKA su organizatori koncerta bili su Banski dvor i izdavačka kuća Gramofon. Halka se Banjalučanima predstavila nakon rasprodanih koncerata u zagrebačkom Lisinskom i ljubljanskom Cankarjevom domu.

Ansambl Halka izvodi tradicionalnu muziku Bosne i Hercegovine a čine ga muzičari iz Foče, Prijedora, Tuzle i Sarajeva: pjevač Božo Vrećo, gitarista Dino Šukalo, basista Edvin Hadžić, pijanista i harmonikaš Adis Sirbubalo i perkusionista Anes Beglerbegović.

Oformljen u aprilu 2013. godine, ansambl je u junu iste godine završio snimanje svog diskografskog prvjenca objavljenog za izdavačku kuću Gramofon iz Sarajeva.

Uslijedila je bh. turneja koja je obuhvatila 14 koncerata širom zemlje uključujući i nastupe u Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Goraždu, Tuzli, Prijedoru te koncert kojim je zatvoren međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2013.

U januaru ove godine Halka je objavila i svoj drugi album pod nazivom O ljubavi. Promotivna regionalna turneja započela je u Beču, uslijedili su rasprodani koncerti u zagrebačkom Lisinskom, ljubljanskom Cankarjevom domu. Regionalna turneja biće završena koncertom u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu 24. maja.

Ansambl Halka svojim koncertnim repertoarom odaje počast velikanima sevdaha poput Joze Penave, Radeta Jovanovića, Zekerijaha Đezića, Emine Zečaj, Nade Mamule, Zaima Imamovića, i brojnih drugih velikana bosanskohercegovačke muzike, a uključuje i autorske kompozicije pjevača ansambla Bože Vreće. Jedna od njih inspirisana je i nesretnom ljubavnom pričom iz Banjaluke, opjevanoj u pjesmi Biser-Naza a objavljenoj na drugom albumu Halke „O ljubavi”.

Podsjetimo da smo obilježavanje petnaeste godišnjice BUKE započeli nastupom Borisa Dežulovića i Predraga Lucića u Banjaluci, a nastojaćemo da u toku godine priredimo još zanimljivih događaja za naše čitaoce.

Izvor: Buka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/odrzan-koncert-za-pamcenje-halka-odusevila-banjalucane/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])