Publika žedna savremenih nota

Objavljeno: 19. 2. 2015 u 12:05h

Note ispisane kreativnim muzičkim perima Dragane Tabak, Mladena Jankovića i Davida Mastikose oživjele su na koncertu u izvođenju umjetnika sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a ovacije i aplauzi u Banskom dvoru Kulturnom centru u srijedu uveče dokaz su da je banjalučka publika i te kako željna i dorasla koncertima savremene muzike.

sg

Oduševljenje nije krio ni banjalučki kompozitor Mladen Matović, koji je, kao i ostali ugledni kulturni radnici, pružio nesebičnu podršku mladim kolegama.

“Svaka im čast! Okupiti ovako veliki broj publike na koncertu savremene muzike je veliki poduhvat. Ono što bih im preporučio je da ostanu u stvaralačkom zaletu i da njeguju publiku koja ih podržava”, rekao je Matović nakon koncerta.

Na repertoaru su bile kompozicije ovo troje mladih umjetnika koji su na master studijama u klasi Tatjane Milošević-Mijanović.

“Društvo koje pretenduje da bude ozbiljna kulturološka zajednica, kao što ima savremene pisce, slikare, vajare i druge umetnike, treba da ima i savremene kompozitore. Presrećna sam što se koncert moje klase održava već četiri godine i svaki put je prijem publike sve bolji”, rekla je Milošević-Mijanović.

Ona je naglasila da uopšte ne predstavlja problem nivo obrazovanosti publike, nego što je ovakvih sadržaja godišnje jako malo.

“Mlade kolege muzičari, kao i svaki put, pokazali su veliki entuzijazam da na pravi način publici prikažu ono što su kompozitori zamislili”, istakla je ona i dodala da se s godinama kvalitet njihovih kompozicija i te kako povećava.

Oni su danas, kako je naglasila Milošević-Mijanović, spremni da komponuju za različite medije, koristeći različite instrumente.

Koncert je publika odlično primila, a aplauzom je Gudački orkestar banjalučke Akademije umjetnosti vratila na bis, kada su izveli kompoziciju Mladena Jankovića “Ima neka tajna veza” pisanu za orkestar i sporan, a na koju je, kako nam je rekao, naročito ponosan.

“Svaka moja kompozicija ima svoju zasebnu priču, ali najdraža mi je ipak ova, komponovana na tekst Duška Trifunovića. To je omaž Trifunoviću, ali i mom omiljenom bendu iz djetinjstva “Bijelom dugmetu”, ispričao je Janković, koji je ovoj kompoziciji dao svoj umjetnički pečat.

On je naglasio da mu je izuzetno drago što publika cijeni umjetnost koju oni stvaraju, te da mu to daje vjetar u leđa za nove muzičke pobjede.

Podrška

“Oni su zaista moj ponos i dika, a publika od njih može da očekuje mnogo različitih stilova, tehnika i poetika u stvaranju. To dokazuje da je Banjaluka mesto gde se rađaju kreativni mladi ljudi koje treba podržati”, rekla je Tatjana Milošević-Mijanović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/publika-zedna-savremenih-nota/||claudebot