Zimsko prelo u Gornjoj Piskavici čuva narodne običaje

Objavljeno: 16. 2. 2015 u 14:55h

“Zimsko prelo”, koje je 11. put održano u Gornjoj Piskavici, bilo se svojevrstan sajam narodne igre i pjesme, tradicije i običaja, starinskih gastronomskih specijaliteta u kojima je uživalo nekoliko hiljada posjetilaca.

slikacitava (5)

Ova turističko-kulturno-sportska manifestacija održana je u subotu u dvorištu Osnovne škole “Sveti Ćirilo i Metodije” u organizaciji Turističke organizacije grada Banjaluke, mjesne zajednice Gornja Piskavica, Centra za razvoj i unapređenje sela i Gradske razvojne agencije. Direktor Turističke organizacije grada Banjaluke Ostoja Barašin naglasio je da “Zimsko prelo” ima za cilj da vrati sjećanja na stare i davno zaboravljene običaje.

“Ovakve manifestacije treba da se održavaju prvenstveno zbog mlađih generacija, kako bismo im pokazali dio naše kulture, istorije i identiteta. Drago mi je zbog velike posjete i ovo je sigurno najveći broj gostiju prela od njegovog osnivanja”, rekao je Barašin.

Brojne posjetioce uveseljavali su grupa “Sinovi Manjače”, folklorni ansambli KUD-a “Piskavica” i brojne pjevačke grupe Potkozarja. Održan je izbor najboljeg ratara, domaćina i voćara, kojima su uručene vrijedne novčane nagrade.

“U okviru manifestacije organizovana je izložbeno-prodajna etno-tržnica, scenski prikaz običaja prela, promocija tradicionalne gastronomije, takmičenje u tradicionalnim disciplinama bacanje kamena s ramena, skok udalj, trčanje na 50 metara i povlačenje konopca”, kazao je Barašin.

Ovogodišnje prelo, prema riječima organizatora, bilo je posjećenije nego ikada. U veseloj atmosferi, uz pjesmu i igru, učesnici prela su uživali u besplatnoj konzumaciji kuvanog vina i rakije, koji su se točili u izobilju, dok su domaćice dijelile tople uštipke i kukuruzu, kao i brojne domaće suvomesnate poslastice.

“Pripremili smo domaću švarglu, slaninu i kobasice. Izložili smo sve što veže tradiciju i gastronomiju, a svi proizvodi su sa naših prostora”, rekli su na štandu jednog od izlagača.

Među brojnim zvanicama i gostima bio je i konzul Srbije u Banjaluci Radoslav Ilić, kao i predstavnici Vlade RS i grada Banjaluke.

Pobjednik

Srednjoškolac Slaviša Ožegović pobjednik je višeboja, nadmetanja u drevnim disciplinama bacanje kamena s ramena i trčanje na 50 metara sa jajetom. Njemu je pripala nagrada od 300 KM.

“Presrećan sam zbog pobjede. Prvi put se takmičim na prelu i drago mi je što sam pobijedio iako sam bio među mlađim takmičarima. Učestvovao sam u novoj disciplini trčanje na 50 metara, koja je interesantna jer u jednoj ruci nosimo kašiku sa jajetom koje ne smije da ispadne i imao sam najbolje vrijeme”,  rekao je Ožegović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/zimsko-prelo-u-gornjoj-piskavici-cuva-narodne-obicaje/||claudebot