Muziku razumije čitav svijet

Objavljeno: 26. 1. 2015 u 12:52h

Institut za moderno muzičko obrazovanje “Opus conmusica” postoji više od deset godina, a kao franšizni partner evropskog Instituta za moderno muzičko obrazovanje već pet godina.

slikacitava (2)

“Opus conmusica” Banjaluka je dio velike evropske muzičke porodice, a naš moto glasi “Muzika je jezik koga razumije čitav svijet”, rekla je osnivač i profesor ove muzičke škole Dragana Banjac.

Objasnila je da je centralni  Institut u Njemačkoj u gradu Ajzenahu, te istakla da joj je izuzetna čast, što se ime ove škole tamo spominje, jer je to grad Johana Sebastijana Baha.

Banjčeva je završila srednju muzičku školu “Vlado Milošević” a studije klavira na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu. Ideja o otvaranju muzičke škole rodila se na početku karijere.

“Imala sam želju da ponudim nešto novo. Muzička pedagogija u evropskim prostorima bilježila je znatne promjene i inovacije, posebno u oblasti ranog muzičkog obrazovanja”, kaže Banjčeva.

Muzika u najranijem uzrastu ima veliki uticaj na intelektualni razvoj djeteta. Takvim istraživanjima bavio se više od 30 godina Asmus Hintz, profesor na Akademiji za muziku i medije u Hamburgu, koji je i autor projekta “conmusica” i “Max i Mia” – programa za rano muzičko obrazovanje. Programe koje su kao autorizovane preuzeli na osnovu ugovora o franšizi, kako je rekla, omogućavaju učenicima da, u vidu muzičke šetnje kroz vrijeme i kulture, upoznaju muziku raznih naroda i poznate kompozitore.

Kao franšizni partner Institut ima i vlastitu izdavačku djelatnost. Sve knjige koje koriste su prevedene, a Institut ima odobrenje da se knjige štampaju na našem jeziku.

“Trenutno imamo oko 200 učenika. Upis traje tokom cijele godine bez ograničenja starosne dobi. Najveće  interesovanje je za predškolske programe”, kazala je Banjčeva.

Koncerte i javne nastupe održavaju više puta godišnje.

“Naši učenici ne uče samo da sviraju, nego i da slušaju muziku i da se pravilno ponašaju na koncertima. Tako se stvara moderna, obrazovana muzička publika”, rekla je Banjčeva.

Profesori

“Svi profesori koji rade sa učenicima su akademski obrazovani, većinom na Akademiji umjetnosti Banjaluka. Prema uslovima Ugovora o preuzimanju franšize profesori pohađaju stručne seminare koje održavaju eminentni profesori sa Instituta u Njemačkoj. Seminari se održavaju u Banjaluci ili u Ajzenahu. To je dragocjena razmjena iskustava. Zahvalnost za sve uspjehe pripada cjelokupnom  “Con musica” timu”, rekla je Dragana Banjac.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/muziku-razumije-citav-svijet/||claudebot