Čajkovski rasplesao Banjalučane

Objavljeno: 6. 11. 2014 u 13:02h

Koncertna dvorana Banskog dvora Kulturnog centra ispunjena do posljednjeg mjesta, publika koja se gurala na ulazu da bi stojeći podržala muzičare, slika je koncerta orkestra gitara “102 gitarske žice”, koji je održan u srijedu uveče u Banjaluci.

banj

Gromoglasni aplauz i ovacije na samom početku koncerta koji su ispunile note Dženkinsove kompozicije “Palladio” pod dirigentskom palicom Medine Arnautović, dokaz su da je banjalučka publika željna koncerata umjetničke muzike i da ih svim srcem podržava.

Solisti Mia Alkić i Nataša Jokić, uz podršku čitavog orkestra, odvele su publiku u čarobni svijet Hendlove simfonije “The the Queen Sheba”, a ono što je dodatno “kupilo” prisutne je prisna interakcija orkestra sa publikom.

Tako je harizmatični dirigent Medina Arnautović prije svake izvedene kompozicije upoznala prisutne sa njenim istorijatom i umjetnikom koji ju je napisao, što je svakako ovaj koncert podiglo na jedan visoki edukativni i umjetnički nivo.

Odlična atmosfera je doživjela vrhunac kada je orkestar izvodio “Ples šećerne vile” i “Valcer cvijeća” Petra Iljiča Čajkovskog, čiji su taktovi podstakli jedan divan par da u koncertnoj dvorani zapleše valcer, što je oduševilo prisutne, ali i sam orkestar.

Nastavile su da se redaju kompozicije Pjacole, Bizea, Bokerinija i mnogih drugih majstora kvalitetnih nota, a zvuk gitara upotpunio je muzičar Dejan Šarović na kontrabasu.

“Hvala vam za ovaj predivan koncert. Nismo očekivali podršku u ovolikom broju. Zaista ste nas pozitivno iznenadili i od srca vam hvala na tome”, rekla je Arnautovićeva na kraju koncerta.

Ona je dodala da orkestar u svom repertoaru predstavlja djela svih muzičkih epoha, od kompozicija originalno pisanih za za gitaru, do simfonijskih djela najvećih kompozitora umjetničke muzike.

Orkestar broji 20 članova i osmišljen je kao regionalna saradnja profesora, nastavnika i studenata iz ova tri grada, sa akcentom na promociju i popularizovanje orkestarske muzike na klasičnoj gitari.

Projekat

Orkestar “102 gitarske žice” je zajednički projekat profesora i nastavnika gitare muzičkih škola “Savo Balaban” iz Prijedora, “Vlado Milošević” iz Banjaluke, Umjetničke škole iz Bihaća, kao i profesora i studenata Katedre za gitaru Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/cajkovski-rasplesao-banjalucane/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot