“Jedinstvo”slavi 120 godina rada

Objavljeno: 29. 12. 2013 u 10:32h

Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” ove godine slavi 120 godina od osnivanja, 21 godinu od obnove, 18 godina od osnivanja dječjeg hora i 10 godina od osnivanja “Banjalučkih horskih susreta”.

jedinstvo

“Jedinstvo” iz Banjaluke jedno je od najstarijih kulturnih društava u Bosni i Hercegovini. Prema istorijskim izvorima, osnivanje srpskih crkvenih pjevačkih društava u BiH pada u vrijeme vladavine austrougarskih okupacionih vlasti. Godine 1888. u Banjaluci je osnovano Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo “Jedinstvo” kao muški hor, preteča mješovitog hora koje je pet godina čekalo dozvolu o registraciji kod austrijskih okupacionih vlasti.

Kada su se stekli uslovi za registraciju, pod okriljem Srpske pravoslavne crkvene opštine u Banjaluci, 1893. godine, na praznik Vavedenja, osnovan je mješoviti hor pod imenom Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo “Jedinstvo”. Prvi predsjednik društva bio je prota Vid Kovačević, a za dirigenta postavljen je učitelj Ksenofon Zita, čiji su roditelji bili Grci iz Korče.

Od osnivanja ovog pjevačkog društva traženo je da ono nosi nacionalno ime Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo”, ali austrijske vlasti nisu dale dozvolu do 1903. godine, kada je sa bosanskohercegovačke scene otišao Benjamin Kalaj. Sljedeće, 1904. godine, na svojoj glavnoj godišnjoj skupštini 25. decembra pjevačko društvo donosi odluku o preimenovanju društva u Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo”, i pod tim imenom postoji do današnjih dana.

Na velikoj svečanosti u Banjaluci, o Petrovdanu 1905. godine, osveštana je zastava SPD “Jedinstvo”. Na toj svečanosti učestvovali su horovi: Beogradsko pjevačko društvo, Društvo “Obilić” iz Beograda, Niško pjevačko društvo “Branko”, Akademsko društvo “Balkan” iz Zagreba, Šabačko pjevačko društvo, “Vila” iz Prijedora, “Pobratimstvo” iz Sanskog Mosta i SPD “Jedinstvo” iz Banjaluke. Zapaženi gosti na svečanosti bili su srpski kompozitori i dirigenti: Stevan S. Mokranjac, Stanislav Binički, Mita Topalović, Robert Tolinger i pesnik Aleksa Šantić.

Prvi svetski rat prekinuo je rad društva, da bi u novoformiranoj Kraljevini Jugoslaviji društvo nastavilo sa radom i 1933. godine proslavilo svoj četrdesetogodišnji jubilej. O toj svečanosti je pisao dirigent i akademik Vlado Milošević. Hor je imao prekid rada za sve vrijeme Drugog svjetskog rata, zabranom vlasti NDH, ali i poslije oslobođenja su, u novoformiranoj FNRJ, komunističke vlasti takođe zabranile obnovu SPD “Jedinstvo”, kao i drugih društava koja su nosila atribut srpski.

Osnivanjem Republike Srpske, 1992. godine, a na inicijativu protojereja Ratka Radujkovića, dirigenta Nemanje Savića i jednog broja uglednih Banjalučana, došlo je do obnove rada SPD “Jedinstvo”.

Budući da je 10. jula 1992. godine kod Višeg suda u Banjaluci izvršena registracija obnovljenog društva, uprava “Jedinstva” pristupila je pripremi stogodišnjeg jubileja koji je svečano proslavljen 10, 11. i 12. decembra 1993. godine. Odmah po obnovi društvo je krenulo krupnim koracima u rad i izvršavanje svojih programskih zadataka – njegovanje duhovne muzike, zbližavanje srpske crkve i srpskog naroda (brišući tako tragove i posljedice vulgarnog ateizma), otkrivanje mladih talenata… Tako se preko SPD “Jedinstvo” vraćamo srpskoj izvornoj pravoslavnoj muzici, a budućim naraštajima ovaj hor postaje ono što su nekada bili guslari – glasonoše pjesme i pamćenja, time i sljedbenici Vuka i Mokranjca.

Od 1995. i dečji hor

Godine 1995. odlukom društva osnovan je dječji hor, kao podmladak SPD “Jedinstvo”, koji će, pored redovnog pojanja u Hramu Sv. Trojice, učestvovati i na dječjim festivalima i osvajati visoke nagrade i priznanja. Ovim horom su dirigovali profesor i dirigent odraslog sastava mr Nemanja Savić, Jasminka Vujčin, a danas horom diriguje Jasna Antonić, nastavnica muzičkog obrazovanja.

Budući da je društvo obnovljeno 1992. godine, deset godina kasnije (2002) donesena je odluka da 20. oktobra bude obilježen desetogodišnji jubilej od obnove i proslava 110. godišnjice osnivanja, kada je i promovisana monografija pjevačkog društva pod nazivom “Mnogaja ljeta”. Za svoj rad društvo je dobilo i tri ordena: Orden Sv. Save SPC, Orden Sv. Andreja Grčke pravoslavne crkve i Orden Njegoša Republike Srpske.

Izvor: Press RS

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/jedinstvoslavi-120-godina-rada/||claudebot