“Banjalučanke” osvojile 2 srebrene medalje na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Sinsinatiju

Objavljeno: 12. 7. 2012 u 21:36h

Banjaluka – Ženski kamerni hor “Banjalučanke” pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića osvojio je dvije srebrne medalje na najvećem i najznačajnijem svjetskom horskom takmičenju – Svjetskoj horskoj olimpijadi u Sinsinatiju u SAD.


– “Banjalučanke” su bile jedini predstavnik Republike Srpske i BiH, a Olimpijada je ove godine okupila oko pet stotina horova iz više od 80 zemalja. Hor iz Banjalučke osvojio je medalje u kategorijama ženskih horova i folklorne muzike, u okviru najvišeg ranga takmičenja – Championship Competition.

Zahvaljujući prethodno osvojenim zlatnim medaljama na evropskim takmičenjima u Veneciji i Malti u 2011. godini, hor “Banjalučanke” se direktno kvalifikovao na horsku Olimpijadu u Sinsinatiju. Sa novim medaljama hor je istovremeno i “odbranio” olimpijsko srebro osvojeno na prethodnoj Svjetskoj horskoj olimpijadi u Kini 2010. godine.

– Ostaje mali žal za nedostajuća tri boda koja su nas dijelila od zlatne medalje u kategoriji folklorne muzike, ali to nam sa druge strane daje “vjetar u leđa” da na sljedećoj horskoj Olimpijadi u Rigi 2014. godine konačno preskočimo taj zlatni olimpijski prag – rekao je Mladen Matović.

Dodao je da su osvajanjem olimpijskog srebra u Sinsinatiju “Banjalučanke” na najljepši mogući način potvrdile mjesto najbolje rangiranog ženskog hora iz jugoistočne Evrope na zvaničnoj rang-listi 50 najboljih ženskih horova svijeta. Hor “Banjalučanke” ove godine obilježava 35 godina postojanja.

– Pored velikog uspjeha na takmičenju posebno smo ponosni na činjenicu da su svojim učešćem na Olimpijadi u Sinsinatiju postali i prvi horski ansambl sa prostora Republike Srpske koji je realizovao svoj nastup na prostoru Sjedinjenih Američkih Država – rekao je Matović.

Poslije učešća na Olimpijadi u Sinsinatiju, hor je otišao u trodnevnu posjetu Čikagu, da bi održao cjelovečernji koncert na otvorenom prostoru čuvenog čikaškog Milenijum parka.

– Prvo predstavljanje horske umjetnosti Republike Srpske u SAD ostvareno je prevashodno zahvaljujući podršci i razumijevanju Vlade Republike Srpske i Kabineta predsjednika RS, te grada Banjaluka, Narodne skupštine i velikog broja prijatelja hora, koji su nam na različite načine izašli u susret i pomogli u realizaciji uspješnog učešća na Olimpijadi – istakao je Matović.

Takmičenje

Svjetska horska olimpijada predstavlja najrespektabilnije i najmasovnije svjetsko horsko takmičenje bijenalnog karaktera, koje je konceptualno podijeljeno na tri dijela. To su kvalifikacije za Olimpijadu, takmičenje u “Open Competition” (niži rang takmičenja) i “Championship Competition” (takmičenje pobjednika licenciranih internacionalnih takmičenja Svjetske horske asocijacije “Musica Mundi”).

Izvor: Glas Srpske, Foto: Jelena Dobrota

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/banjalucanke-osvojile-2-srebrene-medalje-na-svjetskoj-horskoj-olimpijadi-u-sinsinatiju/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])