Dukat fest 2012: Najbolji folkorni ansambl iz Meksika! (FOTO)

Objavljeno: 20. 6. 2012 u 10:08h

Na banjalučkoj tvrđavi Kastel sinoć je završen 5. Internacionalni festival folklora „Dukat fest 2012“.

Na takmičarskoj finalnoj večeri nastupili su folklorni ansambli iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Letonije, Meksika, Crne Gore, Slovačke, Brazila, Slovenije, Poljske i Egipta, koji su se takmičili u tri kategorije – za najbolje predstavljanje, autentičnost i stil.

Žiri koji su činili po jedan predstavnik iz države iz koje dolaze takmičarske grupe, na čelu sa predsjednikom Miloradom Bucom Kenjalovićem, odlučio je da nagrada za autentičnost pripadne predstavnicima Bosne i Hercegovine, najbolji stil imala je folklorna grupa iz Slovačke, a za najbolje predstavljanje proglašen je ansambl iz Meksika.

“Kada smo se prijavili na ‘Dukat fest’ naravno da smo željeli da pobijedimo, ali ne mogu reći da smo baš to i očekivali. Svi folklorni ansambli koje smo mogi vidjeti na ovom festivalu imali su zaista dobre nastupe, i folklor svake zemlje je poseban na svoj način. Presrećni smo što smo pobijedili, pogotovo na jednom ovakvom festivalu, koji je stvarno cijenjen i kvalitetan. Sada smo svi uzbuđeni, i ono što mogu reći je to da ćemo se i sljedeće godine ponovo prijaviti”, rekli su predstavnici Meksika.

 Na tvrđavi Kastel sinoć se okupilo nekoliko hiljada posjetilaca, čime je još jednom potvrđen kvalitet ovog folklornog festivala. Prema riječima samih učesnika ‘od organizacije do gostoprimstva – sve je bilo savršeno’.

“Ovo je zaista dobar festival. Osim toga, vaši ljudi su stvarno dobri domaćini, a Banjaluka je predivan grad. Ni jedno loše iskustvo nismo ovdje doživjeli, i zaista imamo samo riječi hvale za sve. Pobijedili ili ne, to nije bitno, jer druženje i upoznavanje novih kultura i tradicije drugih zemalja je ono što je najbolje na ovom festivalu”, rekli su predstavnici francuskog folklornog ansambla.

“Banjalučani su divni ljudi, ovo je prelijep grad, odličan festival… Zaista smo uživali ovih nekoliko dana, i sigurno ćemo se prijaviti i sljedeće godine. Drago mi je što je pubika došla u ovako velikom broju da upozna ne samo našu, nego i tradiciju drugih zemalja. Sve je predivno”, rekli su iz brazilske grupe.

‘Dukat fest’ svake godine ugosti oko 300 učesnika iz raznih zemalja svijeta. Održava se u sedam gradova Republike Srpske: Banjaluci, Laktašima, Prnjavoru, Mrkonjić Gradu, Modriči, Derventi i Gradišci.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/dukat-fest-2012-najbolji-folkorni-ansambl-iz-meksika-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])