Poklon koncert Banjaluci: Dunja Simić

Objavljeno: 23. 11. 2011 u 05:01h

Operska diva, Dunja Simić, održala je sinoć prvi solistički koncert u prepunoj dvorani Banskog dvora.

Koncert operske dive Dunje Simić

“Banjaluka je moj rodni grad. Nakon 23 godine vratila sam se kući i  imala sam želju da se oglasim i da publici koja me dugo nije čula poklonim jedan koncert ovakve vrste”, izjavila je naša operska diva.

Gosti koncerta bili su: Nikola Kitanovski – tenor, studentkinje četvrte godine na odsijeku za solo pjevanje kod prof. Dunje Simić, Miljana Brezičanin – sopran i Ana Simanić – mecosopran kao i Thomas Eitler – klavir.

“Izuzetno je zadovoljstvo i čast raditi sa jednom takvom divom, ona je tako iskrena”, rekla je studentkinja Miljana Brezičanin.

Posjetioci su mogli uživati u svim muzičkim epohama, od baroknog doba do savremenih kompozicija. Najviše ovacija dobila je numera E. Di Capua, “O sole mio”, koju je Dunja Simić izvela u duetu sa tenorom Nikolom Kitanovskim.

Sudeći po prepunoj dvorani, veliki broj Banjalučana su ljubitelji ozbiljne muzike.

“Smatram da Banja Luka treba operu, pričam o tome intezivno, potenciram stalno ta pitanja, ali pored dobre volje, potrebna je podrška, potrebne su finansije, ali ja sam ubijeđena da su prvi koraci učinjeni, u smislu nekih razgovora, i da će uskoro doći do osnivanja”, izjavila je operska diva Dunja Simić.

Da je našem gradu potrebna opera svjedoči i činjenica da su se u publici našla i lica naših najmlađih, koji su kraj svojih roditelja mirno uživali prepušteni čarima klasične muzike.

Dunja Simić rođena je u Banjaluci, gdje je završila nižu i srednju muzičku školu. Studije solo pjevanja završila je na FMU u Beogradu u klasi prof. Radmile Smiljanić, u čijoj klasi je i magistrirala. Nakon toga, radi kao asistent na katedri za solo pjevanje u Beogradu, a zatim postaje član Beogradske opere, gdje ostaje do 1999. godine.

Od 1999 do 2004. godine bila je član Opere u Frankfurtu, a u periodu od 2004 do 2009. godine, Opere u Bremenu. Od 2009. do 2011. godine u statusu slobodnog umjetnika gostuje na mnogim inostranim scenama. Trenutno je docent na Akademiji umjetnosti u Banjaluci na odsijeku za solo pjevanje.

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/poklon-koncert-banjaluci-dunja-simic/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])