Muzej RS obilježava 87 godina postojanja

Objavljeno: 26. 9. 2017 u 10:51h

Iako možda na listama najpoznatijih ili najposjećenijih muzeja svijeta nećete naći Muzej Republike Srpske (Muzej RS), ova muzejska institucija sa sjedištem u Banjaluci je krovna institucija kulture RS, a veliki broj etnografskih predmeta neprocjenjive istorijske, nacionalne i kulturne vrijednosti dovoljno govori o njegovom značaju.

Kada je davne 1930. godine, po nalogu kralja Aleksandra Karađorđevića, Svetislav – Tisa Milosavljević osnovao pod tadašnjim nazivom Muzej Vrbaske banovine vjerovatno je i želio da on traje još mnogo godina i da na najbolji način reprezentuje istoriju ovih prostora.

Upravo danas taj muzej, s nazivom Muzej RS, obilježava 87 godina postojanja. Miladin Savić, direktor Muzeja RS, podsjećajući na same početke rada ove institucije napomenuo je da je prvi upravnik bio Spiridon – Špiro Bocarić, akademski slikar iz Budve, koji je već u prvoj deceniji rada sakupio veliki broj etnografskih predmeta neprocjenjive vrijednosti.

“Do 1982. godine Muzej RS je nekoliko puta mijenjao naziv i prostor, a potom je smješten u dijelu objekta Doma radničke solidarnosti. Deset godina kasnije dotadašnji Muzej Bosanske Krajine preimenovan je u Muzej RS, te proglašen centralnom ustanovom zaštite pokretnih kulturnih dobara”, kazao je Savić.

Napomenuo je da se danas, u prostoru stalne postavke Muzeja RS na 1.700 metara kvadratnih, nalaze predmeti, eksponati koji svjedoče o našoj civilizaciji od praistorije do završetka Drugog svjetskog rata.

“Muzej danas nudi bogat sadržaj: Odsjek za praistoriju ima zbirku od 8.500 artefakata iz paleolita, u antičkoj zbirci dominira nakit iz prvog i četvrtog vijeka naše ere, rani srednji vijek ilustruju eksponati koji govore o grobnim cjelinama slovenskih nekropola, srednjovjekovna numizmatička zbirka velike je vrijednosti, a najbogatija je istorijska zbirka turskog perioda koja obiluje oružjem i opremom ratnika te portretima bh. ustanika koje je kao slikar radio upravo Špiro Bocarić, prvi upravnik Muzeja Vrbaske banovine”, pojasnio je sadašnji upravnik Muzeja RS.

Posebno su ponosni na Etnološko odjeljenje Muzeja RS, koje je najbogatija zbirka sa skoro 3.500 eksponata, u Prirodnjačkom odjeljenju Muzej RS ima deset zbirki – od minerala, preko fosila, herbarijuma, Jadranskog mora, mekušaca, insekata. Decenijama Muzej čuva predmete stare hiljadama godina i u depou Muzeja, a unazad desetak godina menadžment Muzeja RS je ustanovio strategiju pozicioniranja Muzeja visoko na kulturnoj sceni RS, kako bi ogromno blago izašlo iz depoa i iskazalo svoj značaj za civilizaciju kojoj svjedoči.

Program obilježavanja Dan Muzeja RS biće obilježen danas izložbom “Antička zbirka Muzeja RS II”, koja će biti otvorena u 18 časova, a nakon otvaranja u 19 časova počinje Revija arheološkog filma, koja će trajati do nedjelje (1. oktobra).

Revija arheološkog filma će, kao i svake godine, interesantnim naslovima ruskih, srpskih, italijanskih, španskih i drugih filmova privući najrazličitiju publiku u Muzej RS.

Izvor: Nezavisne / Autor: Nevena Vržina

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzej-rs-obiljezava-87-godina-postojanja/||claudebot