Manifestacija posvećena Vladi S. Miloševiću: Radom dosegao muzička prostranstva (Foto)

Objavljeno: 11. 4. 2017 u 20:41h

Za izuzetan doprinos koji je akademik, kompozitor, etnomuzikolog i pedagog Vlado S. Milošević ostavio u domaćoj muzici, muzičari, kao i ljubitelji muzike nastoje iz godine u godinu da mu se oduže, ali i da sačuvaju ono što im je ostavio u zavještanje.

Tako je i ove godine, a posebno svečano je bilo u ponedjeljak uveče u Narodnom pozorištu RS, gdje je koncertom Kamernog orkestra Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci “Muzička prostranstva” otvorena manifestacija “Dani Vlade S. Miloševića”.

Tokom manifestacije, koja se održava do 28. aprila povodom 116 godina od rođenja velikog kompozitora, etnomuzikologa i pedagoga Vlade S. Miloševića, biće upriličeni brojni muzički i drugi kulturno-umjetnički programi u nekoliko ustanova kulture u Banjaluci.

Sanda Dodik, vršilac dužnosti dekana Akademije umjetnosti u Banjaluci, rekla je da će u okviru manifestacije, osim muzičkih sadržaja, biti organizovane i predstave, revija studentskih filmova, izložbe, kao i naučni skup, radionice i predavanja.

“Uključili smo sve studijske programe Akademije – muzičke, dramske i likovne umjetnosti”, istakla je Dodikova.

Pored izuzetno plodonosnog pedagoškog rada Milošević je zaslužan i za operu “Jazavac pred sudom”. Za izuzetne doprinose u svim oblastima svog rada dobio je više državnih nagrada, a bio je i član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Na širem prostoru nekadašnje Bosanske krajine, Milošević je svojim djelovanjem obilježio 20. vijek.

Pored podsjećanja na ličnost Vlade Miloševića, u ponedjeljak uveče bilo je riječi i o podršci svemu onome što se dešava oko imena slavnog kompozitora.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu RS, rekla je da resorno ministarstvo godinama podržava ovu manifestaciju, koja je svaki put kvalitetnija i bogatija kulturnim sadržajem.

“Ministarstvo je prepoznalo značaj ove, ali i sličnih manifestacija, i opredijeljeni smo da ih podržavamo da bismo dostigli strateški cilj – razvoj umjetničke produkcije i stvaralaštva”, navela je Đakovićeva.

Od programa koji će se održavati u narednom periodu važno je izdvojiti “Veče Vlade S. Miloševića”, koje ove godine uključuje četiri izvrsna gudačka kvarteta i svjetsku premijeru pojedinih kompozicija. Organizator manifestacije, koja se održava 18. put, je Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, uz podršku kompanije “M:tel”.

Izvor: Nezavisne/Foto: V.Tripić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/manifestacija-posvecena-vladi-s-milosevicu-radom-dosegao-muzicka-prostranstva-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot