Kultnim komadom Alfreda Žarija nastavljen Zaplet: Sve se mijenja, kraljevi ostaju isti

Objavljeno: 24. 10. 2017 u 19:10h

“Kralj Ibi” dobio je novo carsko odijelo u režiji Gorana Damjanca, a ovu predstavu vidjela je i publika Međunarodnog festivala mladog glumca “Zaplet” u Banjaluci.

Studenti glume banjalučke Akademije umjetnosti pokazali u nevjerovatnu energiju na sceni u nedjelju uveče, a predstava je rađena u produkciji Studentskog pozorišta “Vlado Zeljković”.

“Naslovni junak ove predstave je u dramskoj literaturi poznat kao lik koji predstavlja pojam svega negativnog u čovjeku. Tako da smo mi kralja Ibija tako tretirali. Međutim, s obzirom na to da je to jedna komedija, lakrdija, mi smo te probleme i ljudske mane postavili na takav način da nam je kralj Ibi na kraju ipak simpatičan” – kaže Damjanac.

Iako su svi glumci briljirali, za glumicu večeri proglašena je Kristina Šikanić.

U predstavi “Kralj Ibi” igraju: Aleksandar Runjić, Kristina Šikanić, Darko Stojić, Marko Nedeljković, Lea Sekulić, Lazar Petrović, Marko Vukosav i Senad Milanović.

“Za naše pozorište ovo je “Sterijino pozorje”, ovdje mi provjeravamo naše predstave i naš rad. Takođe, ovdje mladi glumci imaju priliku da pokažu ono što mogu na pravi način. Kukavičluk koji vlada u našem društvu predstavili i u ovom komadu” – rekao je Damjanac.

Riječ je o komadu koji je prvi put izveden kao marionetska predstava, a to je prvi komad u istoriji svjetske drame u kome se psuje pa je premijera u Parizu 1896. obilježena skandalom. Poslije prve nepristojne riječi predstava je prekinuta na petnaestak minuta zbog nereda u publici.

Aleksandar Runjić ističe da je neiscrpnu inspiraciju za lik kralja Ibija pronašao u svim političarima i ratovima koji su se ikada desili.

Danas na programu

Komad Beo arta 2015 iz Beograda “U agoniji” u režiji Ane Đorđević biće izveden večeras u 20 časova. Uloge su povjerene Mariji Vicković, Radovanu Vujoviću i Branku Cvejiću. Publika će poslije predstave biti u prilici da se druži sa glumcem Draganom Bjelogrlićem.

“Zaplet na točkovima”

U okviru programa “Zaplet na točkovima” glumci Bojan Kolopić i Smiljana Marinković izveli su komad “Terapija” u Grad  pozorište Gradiška. Glumica Marija Đajić svoju monodramu “Na dan svođenja računa” izvela je u subotu u Laktašima, a u nedjelju u Doboju.

Izvor: Glassrpske/ Aleksandra Glišić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/kultnim-komadom-alfreda-zarija-nastavljen-zaplet-sve-se-mijenja-kraljevi-ostaju-isti/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot