Kompozicijama Mirjane Živković oduševili Banjalučane

Objavljeno: 30. 10. 2017 u 18:32h

“Autorsko veče kompozitorke Mirjane Živković” naziv je koncerta koji je pred stotinak ljubitelja klasične muzike održan u nedjelju uveče u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, a u organizaciji ove ustanove i Udruženja kompozitora Srbije.

Izbor iz bogatog stvaralačkog opusa Mirjane Živković izveo je Kamerni orkestar “Ljubica Marić”, predvođen dirigentom Radetom Pejčićem uz soliste Natašu Jović-Trivić (mecosopran), Edit Makedonsku (violina) i Borislava Čičovačkog (oboa).

“Prvi put smo u Banjaluci. Mi nismo navikli na previše publike, a pretpostavljam da je i u Banjaluci slična situacija. Na koncertima klasične muzike rjetko kad sale budu pune. Ali, reakcije publike su ono što je nama najvažnije, a ovde smo dobili sjajne reakcije. Premijerno izvođenje u Banjaluci namjenski je napisala profesorka za ovaj grad. Žao nam je što ona nije bila iz zdravstvenih razloga”, kazao je Rade Pejčić, podsjećajući na značaj kompozitorke Mirjane Živković za klasičnu muziku.

Marjana Živković rođena je 1935. godine, studirala je kompoziciju na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, gdje je i diplomirala 1964. godine.

Tokom šezdesetih godina usavršavala se u Parizu, studirajući u klasama Nađe Bulanže i Olivijea Mesijana. Godine 1976. postala je predavač na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, a od 1998. do 2001. godine bila je šef katedre za teorijske predmete na ovoj visokoškolskoj instituciji. Dobitnica je mnogih značajnih nagrada i priznanja. Dio njenih kompozicija koje su izvedene u Banskom dvoru Kamerni orkestar “Ljubica Marić”, podsjetio je njihov dirigent, izvodio je i na koncertu u Beogradu, povodom njenog 80. rođendana.

“Nakon toga, ona je napisala jedan stav za kamerni orkestar i onda je izrazila želju baš povodom ovog gostovanja napravi od toga jedan diptih, pa je drugi stav diptiha premijerno izveden u Banjaluci. Mi imamo redovnu sezonu u Beogradu i u Srbiji, često gostujemo u Austriji i Mađarskoj. Planiramo turneju u Italiji, a od koncerata u Beogradu imamo nekoliko autorskih večeri i redovan repertoar koji praktično izvodimo svake godine”, rekao je Pejčić.

Svoje utiske s koncerta s nama je podijelila i solistkinja Edit Makedonska.

“Oduševljena sam i organizacijom i publikom. Mislim da bi češće trebalo da se organizuju takvi koncerti. Ovo je bilo izuzetno veče, pogotovo što smo izvodili djela Mirjane Živković”, navela je Makedonska.

Izvor: Nezavisne/Milan Rakulj

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/kompozicijama-mirjane-zivkovic-odusevili-banjalucane/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot