Raj za stanovnike bivše Jugoslavije, Trst

Objavljeno: 13. 4. 2018 u 08:57h

Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci održana je promocija knjige na italijanskom jeziku ”Con Ventiquattromila baci” čiji autor je Francesca Rolandi. Udruženje italijanista na Balkanu (AIBA) u saradnji sa Odsjekom za italijanski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Ambasadom Italije u BiH organizatori su ovog događaja.

”Con Ventiquattromila baci” je knjiga koja govori o uticaju italijanske masovne kulture na Jugoslaviju u periodu od 1955. do 1965. godine.

”Večeras sam posebno srećna jer je ovo prva prezentacija moje knjige u Bosni i Hercegovini. Po profesiji sam istoričar i docent italijanskog jezika kao stranog jezika, te mi je zadovoljstvo što sam mogla da spojim različite profesije. Ova knjiga je nastala kao proizvod moje doktorske teze. Vremenski period o kojem pišem u knjizi sam izabrala iz razloga što je to period otvaranja Jugoslavije ka inostranstvu i kao takav bio je značajan kako za njene građane, tako i za međunarodne odnose koji su se razvijali između Italije i Jugoslavije”, rekla je publici Francesca Rolandi.

Tih godina u Italiji se otvaraju radnje za građane Jugoslavije koji su dolazili da kupuju robu u Italiji. U gradovima koji su smješteni blizu Jugoslavije , kao što je recimo Trst, pričalo se srpsko-hrvatskim jezikom, a u radnjama se roba mogla platiiti u dinarima. Dugi redovi autobusa koji su se mogli vidjeti na granicama svjedoče o broju građana Jugoslavije koji su išli u šoping ture u Trst. Takve scene podsjećaju na vremena kada stanovništvo naših prostora sjeverni dio Italije nije doživljavalo kao inostranstvo, već kao njima blisko mjesto gdje su se kupovale najbolje farmerke i ostale stvari tekstilne industrije.

”Mi radimo na promovisanju italijanskog jezika i kulture, te pored kurseva stranih jezika organizujemo književne večeri i promocije italijanskih filmova. U sklopu naših aktivnosti odlučili smo studentima našeg Univerziteta i građanima Banjaluke predstaviti knjigu ” Con Ventiquattromila baci” čiji autor je večeras sa nama. 13. aprila u bioskopu Cineplexx Palas imamo promociju dokumentarnog filma ”Trst, Jugoslavija” koji prati radnju knjige ” izjavio je Nemanja Ostović, predsjednik udruženja italijanista na Balkanu (AIBA).

Dokumentarni film ”Trst, Jugoslavija” se prikazuje 13.4.2018. godine sa početkom u 17 časova i imaće prevod na italijanski jezik . Ulaz je besplatan, a svi gledaoci će neometano moći da prate scene koje podsjećaju na vremena kada su građani Jugoslavije hrlili u Italiju čije gradove nisu smatrali inostranstvom već su ih doživljavali kao svoje. Pored kupovine, povezivali su ih muzika i kinematografija. Promociju filma su podržali bioskop Cineplexx Palas, televizijska kuća Al Jazeera i Ambasada Italije u BiH.

Ovo nije prvi događaj koji se održava uz snažnu podršku Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini, a promocija knjige ”Con ventiquattromila baci” i projekcija filma ”Trst, Jugoslavija” biće prikazana i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

#FirstStep2018 / Banjaluka.com / Autor: Jelena Pekez

Broj pregleda: 1892

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/raj-za-stanovnike-bivse-jugoslavije-trst/||claudebot