Časopis “Putevi” predstavljen čitaocima

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 23. 11. 2011

Časopis “Putevi”

Promocija časopisa “Putevi” održana je sinoć u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS (NUB RS) u Banjaluci. Ujedno su Banjalučani proslavili i pola vijeka postojanja ovog časopisa.

“Putevi” je časopis za književnost, kulturu i umjetnost koji se pojavio 1961. godine. U kulturnom životu Banjaluke, ali i nekadašnje cjelokupne jugoslavenske kulture, ovaj časopis je odigrao veoma značajnu ulogu.

Prije pet godina je Narodna bibilioteka postala izdavač “Puteva”. Oni su, u skladu s novom uređivačkom politikom i sadržajem, u potpunosti redizajnirali časopis. Kreirali su novi identitet i likovni koncept.

Direktorica Narodne bibilioteke, Lilja Petrović Zečić, kaže da je tim izdavača težio da časopis bude prihvatljiv široj javnosti, te da podstakne podizanje svijesti i umjetničkog senzibiliteta kod ljudi.

“Smatramo da je ovakav časopis potreban u gradu. Želimo da on vrlo aktivno participira u tom svijetu kulture i umjetnosti, pa ako treba i da imamo sukobe mišljenja i različita gledanja na kulturu, umjetnost i književnost”, izjavila je Lilja Petrović Zečić.

Direktorica Narodne biblioteke je priznala da prije godinu dana nisu bili sigurni da li će moći nastaviti sa izdavanjem časopisa “Putevi”. Problem je bio finansijski, budžet je smanjen. Međutim, mikrokreditno društvo “Mikrofin” je podržalo redakciju časopisa u okviru svog programa “Novi kulturni ritual” koji se, kroz ulaganje u kulturu, bavi razvojem kulturne scene.

“Tad nismo bili sigurni u kojem smijeru da idemo dalje. Da li da se ‘Putevi’ razvijaju kao naučni časopis ili časopis koji je priemčiv svima onima koji nisu iz ovih oblasti”, rekla je direktorica NUB RS. Takođe ona je potvrdila da je “Mikrofin” podržao “Puteve”, ali kao časopis koji je svima dostupan, te je on ostao vijeran svojim tradicionalnim idealima.

“Mi smo posebno sretni i zadovoljni kada vidimo pozitivne reakcije na ‘Puteve’. Na ovaj časopis koji je izašao uz našu podršku i saradnju, jer smo u njegovo izdavanje uložili mnogo vlastitog rada i emocija, sa željom da on bude upravo ovakav kakav jeste”, rekao je Predsjednik upravnog odbora “Mikrofin MKD”, Aleksandar Kremenović.

Pomoćnica Ministra za kulturu, Irena Soldat, je pohvalila “Puteve”, a prvi put se susrela sa ovim izdanjem na sajmu knjiga u Beogradu. “Sa ljepotom sam čitala časopis. Shvatila sam da se nešto novo dešava u RS, u smislu časopisa za kulturu. Po meni koncept nije definisan, ovaj časopis treba biti otvoren da se nanova opremi i popuni”, rekla je Irena Soldat.

Časopis “Putevi” izlazi četiri puta godišnje i može se kupiti na svim kioscima širom Republike Srpske, kao i u većim gradovima u Federacije BiH.

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?