Književno blago dostupno u Banjaluci

Objavljeno: 7. 2. 2018 u 09:48h

Digitalne baze Predsjedničke biblioteke “B. N. Jeljcin” iz Sankt Peterburga od juče su dostupne u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci.

Dostupnost digitalnih baza realizovana je u skladu sa sporazumom između dvije biblioteke, koji je potpisan 7. decembra 2017. godine u Sankt Peterburgu, u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gubernatora Sankt Peterburga Georgija Poltavčenka.

Svečano otvaranje održano je u prostorijama Ruskog kulturnog centra “Ruski mir”.

“Prva tačka sporazuma je upravo otvaranje pristupa bazama Predsjedničke biblioteke “B. N. Jeljcin”. Na jednom mjestu se nalaze digitalizovane stare i rijetke knjige, časopisi, arhivska građa – kazala je direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović”, Zečić.

Podsjetila je da je riječ o trećoj po veličini biblioteci u Rusiji. Otvorena je 27. maja 2009. godine i funkcioniše kao nacionalna elektronska baza za pohranjivanje digitalnih kopija najvažnijih dokumenata o istoriji, teoriji i praksi ruske države, ruskog jezika, kao i multimedijalni i multifunkcionalni (kulturni, obrazovni, naučni, informacioni i analitički) centar, koji ima status nacionalne biblioteke Rusije.

“Drugi korak saradnje biće stvaranje zajedničke zbirke koja će se prvenstveno odnositi na jezik i književnost. Treća tačka ugovora je sređivanje kolekcije rusko-srpske zbirke. Četvrta je učešće na konkursima i video-konferencije koje su karakteristične za ovu biblioteku”, najavila je Petrović-Zečić.

Direktor Predsjedničke biblioteke “B. N. Jeljcin” Aleksandar Veršinin obratio se putem video-bima publici na otvaranju digitalnih baza, a Petrović-Zečić je najavila njegov dolazak za april, kada će biti obilježeno 150 godina Prve srpske čitaonice u Banjaluci.

Tehnički koordinator Predsjedničke biblioteke “B. N. Jeljcin” Olga Preobraženskaja na otvaranju je istakla da ova ustanova pohranjuje oko šeststo hiljada digitalnih dokumenata.

“Veoma je značajno što je proces digitalizacije omogućio pristup nekim arhivskim dokumentima koji ranije nisu bili dostupni posjetiocima”, rekla Preobraženskaja.

Književno blago Rusije dostupno u Banjaluci

Treća tačka ugovora sređivanje kolekcije rusko-srpske zbirke. Četvrta faza učešće na konkursima i video-konferencije koje su karakteristične za ovu biblioteku, rekla Petrović-Zečić

Izvor: Glas Srpske / Autor: Aleksandra Glišić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/knjizevno-blago-dostupno-u-banjaluci/||claudebot