Čuvati i promovisati djela Petra Kočića

Objavljeno: 3. 3. 2018 u 16:45h

Prosvjetni radnik u penziji Grozda Regodić rekla je sinoć u Banjaluci da veliko djelo srpskog pisca i narodnog tribuna Petra Kočića treba više čuvati, promovisati i predočavati mladima.

“To treba raditi i zato da bismo sačuvali mnoge izvorne riječi koje se pojavljuju u pripovijetkama našeg najpoznatijeg krajiškog književnika i literate, kojeg porede i sa Njegošem”, rekla je Regodićeva novinarima uoči promocije Monografije o 50 Kočićevih zborova “Poluvjekovni odjeci Kočićeve riječi 1966-2015”, čiji je priređivač.

Regodićeva je naglasila da su u knjizi zastupljeni programski sadržaji održanih Kočićevih zborova i sve što ih je obilježilo.

“Na prvom zboru vladala je prava euforija. Došla je Kočićeva supruga Milka, koja je tada imala 86 godina. Bila je oduševljena što se njenom Petru time odaje počast”, prisjetila se Regodićeva.

Urednik i organizator promocije monografije Dragutin Ilić istakao je da je u ovoj knjizi zabilježeno sve važno što se dešavalo na Kočićevim zborovima.

“Neko ko se u narednom periodu bude bavio istraživanjem ove velike kulturno-književne manifestacije neće moći bez ove monografije u kojoj je i 500 fotografija”, naveo je Ilić.

Osim Grozde Regodić, na promociji u Banskom dvoru govorili su ugledni književnici i drugi poštovaoci i poznavaoci djela Petra Kočića.

U prigodnom programu učestvovali su narodni guslar, svirač tamburice i učesnik prvog “Kočićevog zbora” Vaso Karlaš, književnik i aforističar Miladin Berić i glumac Duško Mazalica koji je tumačio lik Petra Kočića.

Promociji monografije prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, te brojne ličnosti iz javnog, kulturnog i društvenog života Banjaluke i Srpske.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/cuvati-promovisati-djela-petra-kocica/||claudebot