“Čovjek po imenu Uve” među najtraženijima knjigama

Objavljeno: 10. 1. 2018 u 19:30h

Knjiga “Moja genijalna prijateljica” Elene Ferante bila je među najčitanijim djelima u protekloj godini kada je Narodna i univerzitetska biblioteka RS (NUB RS) u Banjaluci u pitanju.

Radnja ovog djela smještena je u predgrađe Napulja i dešava se u drugoj polovini pedesetih godina 20. vijeka. S jedne strane su siromaštvo i začeci nekog drugačijeg života, a sa druge bogatstvo mašte dvije djevojčice Lile i Elene. Zašto je toliko popularna među čitaocima možda najbolje opisuje kritika iz “The Guardiana” u kojoj stoji: “Baš ništa slično ovoj knjizi nikada ranije nije objavljeno.”

Čitaoci su podjednako tražili i romane Kazua Išigura, aktuelnog dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

“Takođe, dosta je posuđivana i knjiga ‘Čovjek po imenu Uve’ Fredrika Bakmana, ali i svi romani Jua Nesbea. Kada su u pitanju domaći autori naša čitalačka publika tražila je roman ‘Nigde nema te’ Jelene Bačić-Alimpić, ali i djela Vladimira Kecmanovića te Dejana Lučića”, potvrdili su na informativno-pozajmnom odjeljenju NUB RS. Dodali su da su i klasici standardno dosta traženi.

I u banjalučkoj knjižari “Kultura” naveli su da je jedna od najtraženijih knjiga u godini iza nas bila “Čovjek po imenu Uve” Fredrika Bakmana, ali da su u velikoj mjeri prodavana i “Lagunina” izdanja “Andrić priče” i “Andrić romani”.

Kakva su interesovanja današnjih tinejdžera pokazuje činjenica da je među najprodavanijim knjigama za taj uzrast bio “Lepota – vlogerski priručnik s preporukama Jane Dačović”, koji objašnjava kako napraviti svoj vlog.

Kada je u pitanju školski uzrast tražena su bila lektirska izdanja, ali i “Dnevnik jedne štreberke” Rejčel Rene Rasel.

U ovoj knjižari za “Nezavisne” su rekli da su dosta popularna psihologija i klasici.

Majstor trilera Den Braun objavio je prošle godine knjigu “Porijeklo” i nije trebalo mnogo da se ovo djelo nađe među najčitanijima u knjižari “MyBook”. “Djela ‘Čovjek po imenu Uve’ Fredrika Bakmana, ‘Lion – dug povratak kući’ autora Sarua Brirlija i ‘Izađi iz svog uma u svoj život’ Stivena Hejsa bile su među najprodavanijima, ali i knjige Ane Bučević”, rekli su u “MyBooku”.

Norveški pisac Ju Nesbe svojim je romanima kupio njihovu čitalačku publiku, ali podjednako su dosta traženi bili i Stiven King te nobelovac Kazuo Išiguro.

“Kada je u pitanju literatura za našu najmlađu čitalačku publiku tražena su bila ilustrovana izdanja, Andersenove bajke, te sva djela o Hariju Poteru, koja kupuju i mlađi i stariji”, kazali su u ovoj knjižari.

Izvor: Nezavisne novine/ Nevena Vržina

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/covjek-po-imenu-uve-medju-najtrazenijima-knjigama/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])