Čovjek kao nezaključivo biće

Objavljeno: 7. 12. 2011 u 10:52h

Promocija knjige Radivoja Kerovića, “Tajna ljudskog bitka”, sinoć je održana u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS. Ovo filozofsko djelo predstavlja sintezu onoga čime se autor bavio poslednjih petnaest godina.

Promocija knjige

Knjiga govori o antropološkoj dimenziji promišljanja suštine čovjeka, čovjeka koji je uvijek u interakciji sa svijetom. Autor predstavlja čovjeka kao nezaključeno biće, a ova misao spada u  filozofsku antropologiju i druge discipline kao što su estetika i etika.

Profesor Miodrag Živanović smatra da je Radivoje Kerović, sa ovom knjigom, napravio iskorak izvan i povrh antropologije. Živanović kaže da je autor sa antropološkom temom, u klasičnom smislu, napravio nešto što ne spada isključivo ni pod koju disciplinu, jer je u ovoj knjizi čovjek posmtran iz nekog drugog ugla.

“Smatrao sam da je naslov možda pretenciozan. A onda sam istovremeno razmišljao o tome da možda naš Radivoje to može napraviti izuzetno duboko, izuzetno lijepo, pa čak i metaforično. I evo ta se knjiga pojavila ovdje pod tim nazivom”, rekao je Miodrag Živanović.

U tekstu ćete se susresti sa varijacijom između logosa i onoga što autor naziva agonskim stilom življenja. Živanović takođe smatra da tekst postavlja pitanja kao što su: “Možemo li voljeti, a ne posjedovati?” i “Možemo li istovremeno misliti i živjeti?”, što su za njega vrijednosti dobrog teksta.

Autor knjige, Radivoje Kerović, kaže da se fokusirao na tri različita shvatanja čovjeka, to jeste, kako je čovjek predstavljen u bibliji, ruskoj filozofiji i u studiju filozofije i mentalnog zdravlja.

“Činilo mi se da je to neophodno i da to popunjava našu sliku o čovjeku, njegovoj priorodi i o njegovom bitku. Ja sam pokušao opisati u knjizi da je problem čovjeka i problem svijeta, problem bitka i problem istine”, izjavio je Radivoje Kerović.

Takođe, autor je priznao da je mnogo radio na jeziku kako bi ga usavršio i izgubio tvrdoću koju nose njegovi raniji tekstovi, tvrdoću filozofskog izraza.

“Mislim da sam u nekim segmentima uložio više truda oko jezika, nego oko izlaganja i oko samih problema”, rekao je autor.

Radivoje Kerović je rođen u Tobutu pod Majevicom, u opštini Lopare, 1961. godine. Profesor je Istorije filozofije i Filozofske antropologije na Filozofskom fakultetu u Banjaluci. Radivoje Kerović je saosnivač Filozofskog društva RS, glavni urednik časopisa “Filozofski godišnjak”, te osnivač i urednik filozofske biblioteke Vidici.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/covjek-kao-nezakljucivo-bice/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])