Banjaluka: Otvorena “Kočićeva knjižara”

Objavljeno: 21. 8. 2015 u 15:19h

Banjalučki gradonačelnik Slobodan Gavranović danas je u okviru održavanja 50. “Kočićevog zbora” u centru Banjaluke otvorio “Kočićevu knjižaru” u kojoj će građani narednih deset dana moći da se druže književnicima.

Gavranović je napomenuo da je na ovom prostoru prije 50 godina prvi put otvorena knjižara posvećena velikom piscu i istakao da je Banjaluka uvijek znala da cijeni svoje umjetnike, a posebno velikana kakav je bio Kočić.

“Petar Kočić bio je narodni tribun, veliki borac za pravdu, istinu, slobodu i otadžbinu i zbog toga će njegovo ime sigurno vječno živjeti, a Banjaluka će ga se sjećati”, poručio je Gavranović.

On je naveo da je 1931. godine prvi put izvedena predstava “Jazavac pred sudom”. “Dakle, Kočić u Banjaluci živi decenijama i to ne može da bude svojina jedne elite, udruženja, garniture vlasti, već je to svojina naroda i građana, prije svega Banjaluke, Republike Srpske i svih prostora na kojima je Petar Kočić živio, radio i djelovao”, kaže Gavranović.

On je rekao da je knjiga “Sabrana djela Petra Kočića”, koju mu je danas prilikom otvaranja uručio predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva “Zmijanje” Dragutin Ilić, kapitalno izdanje, te zahvalio izdavaču za ovaj poduhvat.

Prvi čovjek Banjaluke je poželio svim građanima da se u narednih deset dana u “Kočićevoj knjižari” druže sa knjigom i da učestvuju u nizu manifestacija u okviru “Kočićevog zbora”.

Predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva “Zmijanje” Dragutin Ilić izjavio je da će građani u “Kočićevoj knjižari” moći da razmjenjuju knjige jedni sa drugima i da će pisci čije se knjige nalaze na štandovima moći da im potpisuju ostvarenja.

“Knjiga je najveći čovjekov prijatelj. Sva znanja ovoga svijeta nalaze se, ipak, u knjizi”, kaže Ilić.

On je rekao da su u okviru jubilarnog “Kočićevog zbora” predviđena brojna kulturna i umjetnička dešavanja, te da će ugostiti mnoge pisce iz Francuske, Njemačke, Rusije, Grčke i svih bivših jugoslovenskih republika.

“Angažovali smo naše pisce, umjetnike u raznim oblastima. U Kočićevom parku u Banjaluci će u nedjelju, 23. avgusta, biti organizovan niz manifestacija – od izložbi do nastupa etno-grupa. Završna svečanost planirana je za 30. avgust u Stričićima i biće mnogo lijepih iznenađenja”, najavio je Ilić.

Ilić je istakao da će 29. avgusta u Kulturnom centru “Banski dvor” biti održana svečana akademija i pozvao sugrađane da u što većem broju dođu i pokažu da vole kulturu.

On je rekao da će 30. avgusta, u 12.00 časova, na Kočićevom ognjištu u Stričićima biti dodijeljene nagrade dobitnicima – “Kočićeva nagrada” i “Zmijanjče”.

Na otvaranju “Kočićeve knjižare” čitanjem su kratko predstavili svoja djela pisci Zdravko Kecman, Kristina Mrđa i Mihajlo Orlović.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/banjaluka-otvorena-kociceva-knjizara/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot