Nele Karajlić: Intima ispričana kroz šalu

Objavljeno: 19. 3. 2015 u 09:43h

Ovacije, aplauzi, neprestano škljocanje fotoaparata, osmijesi na licima a knjige u rukama mnogobrojnih poštovalaca, slika su jučerašnje promocije dopunjenog izdanja knjige “Fajront u Sarajevu” Neleta Karajlića.

Bez suzdržavanja, Nenad Janković, alijas Nele Karajlić, je sa mnogobrojnim posjetiocima u parku “Petar Kočić” u Banjaluci, podijelio svoje najdublje emocije koje je opisao u popularnoj knjizi.

Najsimpatičnije su bile majke i bake sa telefonima u ruci, koje su se gurale kroz oduševljenu masu do podijuma gdje je Nele govorio o svojoj knjizi, kako bi svoju djecu i unuke slikale sa ovim popularnim umjetnikom.

“E, tu vas dvije stanite da vas baka slika sa Neletom”, govori starija žena kojoj ruka podrhtava od uzbuđenja, dok svoje dvije unuke slika ispred podijuma, pokušavajući da u kadru “uhvati” i djevojčice i Neleta.

Zbog velikog uspjeha “Fajronta u Sarajevu”, koji se bliži tiražu od 100.000 prodatih primjeraka, Karajlić je želio da se oduži čitaocima i šesto izdanje dopuni svojim pogovorom, u kom piše o fenomenima koji su obilježili život knjige i svom iskustvu kao pisca, a kao bonus materijal objavljuje i jedno pismo čitateljke.

Nele je s knjigom prošao promocije u Srbiji, Republici Srpskoj, Kanadi, a čeka ga još nekoliko evropskih gradova sa fanovima “gladnim” njegovog čistog i intelektualnog humora. Primio je na hiljade pisama od oduševljenih čitalaca, i, može se reći, zbog autobiografije jedva izvukao živu glavu iz rodnog Sarajeva.

Za knjigu kaže da je to intimna ispovijest mladića, koji je rođen na pogrešnom mjestu, na šta su iz publike dovikivali: “Ima nas još, Nele!”.

“Za popularnost “Fajronta” krivi su fenomen grada Sarajeva koji nije imao ni u jednom segmentu predispoziciju da postane omiljen u bivšoj Jugoslaviji, a to je postao. Zatim fenomen magičnih osamdesetih koje pamtimo kao da su bile neko zlatno doba, pa Jugoslavija u kojoj smo imali mnogo više prostora i vazduha da dišemo, rokenrol koji je bio vrsta religije u tom vremenu, a u sklopu s tim i “Zabranjeno pušenje” i “Top lista nadrealista”, kao najveći humoristički projekat u Jugi. Sve to, plus moj stil pisanja iz koga je neplanirano iscurila nostalgija, učinilo je knjigu primamljivom”, rekao je Karajlić.

Da je ovu autobiografiju napisao prije dvadeset godina, dodao je, bio bi to promašaj, a knjiga bi bila gorka, prepuna jeda, tuge i bijesa.

“Sad je mnogo lakše s ove distance, ali pokretanje tih pitanja izaziva jednako burnu reakciju kao i prije dvadeset godina kada su se prvi nesporazumi i animoziteti pretvorili u ratni sukob”, istakao je Karajlić, koji se nostalgično prisjetio svih lijepih, ali i ružnih stvari koje su nosile osamdesete godine dvadesetog vijeka.

Nakon promocije, na kojoj je publici pričao kao da sjedi na kafi sa najboljim drugom, Karajlić je strpljivo potpisivao knjige i družio se sa Banjalučanima uz šalu, kako to samo Nele zna.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/nele-karajlic-intima-ispricana-kroz-salu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])