Knjiga još nije izašla iz mode

Objavljeno: 17. 3. 2015 u 15:54h

Da je knjiga još čovjekov najbolji prijatelj pokazuje i sve veći broj upisanih članova u bibliotekama širom Republike Srpske.

U informativno-pozajmnom odjeljenju Narodne i univerzitetske biblioteke (NUBRS) u Banjaluci kažu da je lani bilo 3.615 upisa, što je za oko 500 upisa više u odnosu na 2013. godinu.

“Broj upisanih članova biblioteke se stalno povećava i sve više je mladih čitalaca. Oko dvije trećine korisnika su mladi, studenti i srednjoškolci”, kazala je bibliotekar Aleksandra Rendić.

Ona je dodala da čitaoci prate izdavačku produkciju, dolaze sa prijedlozima i da u biblioteci nastoje da nabave sve što čitaoci traže.

“Tokom prošle godine među penzionerima najviše su se čitala djela Dejana Lučića, zatim knjige o Prvom svjetskom ratu, o Gavrilu Principu. Pored obavezne školske lektire, najčitaniji pisci među mladima su Paulo Koeljo, Haled Hoseini, Gijom Muso i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Patrik Modijan”, rekla je Rendićeva.

Ona naglašava da, pored knjižnog fonda od oko 70.000 knjiga u samo jednom odjeljenju, NUBRS omogućava posjetiocima besplatan internet i besplatno čitanje dnevne štampe. Lani je i u prijedorskoj Narodnoj biblioteci “Ćirilo i Metodije” zabilježen porast broja upisanih.

“Tokom prošle godine upisana su 1.344 člana, što je za oko 340 članova više u odnosu na 2013. godinu, a upisne članarine ostale su na prošlogodišnjem nivou”, rekla je direktor biblioteke Mara Ećim.

Ona je rekla da su čitaoci najviše tražila beletristiku, triler i krimi-priče domaćih i stranih autora.

“Od domaćih autora najviše su se tražile knjige Vesne Dedić i Mirjane Bobić-Mojsilović, a od stranih autora Tom Rob Smit, Ken Polet i Agata Kristi”, dodala je Ećimova.

U Narodnoj biblioteci u Srpcu kažu da najviše čitaju djeca i penzioneri.

“Među popularnim štivima, pored lektira, su djela Haleda Hoseinija “A planine odjeknuše” i “Hiljadu čudesnih sunaca”, Isidore Bjelice “Spas”, kao i književni naslovi Jovana Deretića i Žarka Lauševića”, rekla je direktor biblioteke Dragana Đukić.

Narodna biblioteka “Branko Čučak” iz Han Pijeska ima razvijenu mrežu kulturno-obrazovne djelatnosti, koja se bazira na kreativnim radionicama i kolektivnim posjetama djece predškolskog i školskog uzrasta, a najviše pažnje izazvala je Kreativna radionica “Filigran” i “Dekupaž”.

Članarina

Cijena članarine u informativno-pozajmnom odjeljenju NUBRS u Banjaluci iznosi 20 KM za kalendarsku godinu, za penzionere 10 KM, a za borce, ratne vojne invalide upis je besplatan. U odjeljenjima NUBRS, koja se nalaze u naseljima Starčevica, Borik i Obilićevo, članarina iznosi 15 KM za kalendarsku godinu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/knjiga-jos-nije-izasla-iz-mode/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])