Saša Baštinac: Istina koja izaziva čuđenje

Objavljeno: 9. 2. 2015 u 15:55h

Moji junaci su ljudi zbog kojih su se i ateisti među nama krstili na ulici, ali njihove karakterne, mentalne i energetske jačine čine ih upravo onim herojima koji zavređuju da se nađu u literaturi.

sasa

Ovim riječima mladi književnik Saša Baštinac opisuje likove kojima je povjerio glavne uloge u svom romanu prvencu “Neuravnoteženi”, koji je promovisan u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS.

Baštinac je prije romana svoju ljubav prema pisanoj riječi pokazao kroz dvije zbirke poezije “Na pučini sna” i “Depilacija jezika”, kojima je, po mišljenju čitalaca, ali i iskusnijih književnika, postavio dobre temelje za svoj književni put.

“Ljubitelje istinitih i zapanjujućih životnih priča uobličenih u roman očekuje jedna upravo takva. Ovo je roman koji bi mogao u jednom trenutku veoma da vas ražalosti, ali već na sljedećoj strani jedva da ćete moći obuzdati smijeh”, kazao je Baštinac.

U plovidbu po mislima i riječima upustio se samo istinom i pitkim stilom pisanja.

“Čitaoci su postali osjetljivi na neistine u djelima koje vrlo lako “namirišu”, ali i na filozofsko dekorisanje stvari koje se zapravo mogu vrlo jednostavno oslikati riječima. Nagrade mi nisu padale na um, moja najveća nagrada je velika brojnost zadovoljnih “proždirača knjiga” koji upute dobru kritiku ili laskav sud. Ne želim da vučem za suknju ljubavnicu od strininog poznanika koji bi mogao da mi sredi poneku nagradu kod njegovog oca koji žirira tamo, na nekakvom konkursu, ako me razumijete”, objašnjava Baštinac.

Mladom piscu, kako je rekao, veoma je teško napisati prvi roman, sve od pripreme, preko štampanja, pa do promovisanja.

“Ali ja se ne odajem često kuknjavi. Smatram da sve možemo ako istinski to i želimo. Ipak, ideja je samo početni udarac, bez bokserskih rukavica elana i ozbiljnog zalaganja, ona nema nikakvu nadogradnju. Mi na našoj književnoj sceni nemamo jakog izdavača koji bi stao iza nas i očistio barem put knjige do čitalačke publike. Ipak, izuzetno mi je zadovoljstvo da nastavljam uspješnu saradnju sa “Besjedom”, koja je objavljivala takođe i moje zbirke pjesama”, dodao je Baštinac.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/sasa-bastinac-istina-koja-izaziva-cudenje/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])