Borjana Mrđa – ”Krojačica sa svetim makazama”

Objavljeno: 29. 3. 2012 u 13:18h

Sinoć je u Muzeju savremene umjetnosti predstavljena knjiga pjesama autorke Borjane Mrđa. Promocija knjige je održana u prostoru u kome je postavljena njena samostalna izložba ”Promjenljivo tijelo”, što je ovu promociju učinilo drugačijom od drugih.

Tanja Stupar Trifunović, Tatjana Bijelić, Borjana Mrđa i Sarita Vujković

Promociju knjige su uveličale i riječi Tatjane Bijelić i Tanje Stupar Trifunović, koje su osim recenzija i uvodne riječi, dale i kratak osvrt na Borjanino stvaralaštvo i njihovu saradnju, te uputile i par pitanja autorki, kako bi približili publiku nitima Borjanine poezije.

”Pjesnikinja odbija nekadašnju privilegiju selektivnosti u jeziku i širom otvara vrata koktelu informacija koje kao hiljadu malih opasnosti nasrću na relativno prijemčiv ljudski um u potrebi za prostorom”, navodi Tatjana Bijelić i dodaje:

Ovdje se radi o poeziji umijeća pomjerenih granica, odnosno svjesnom umjetničkom platnu koji suvereno manipuliše odjecima naučne fantastike i surove realnosti kao odraza svakodnevnog života i njegove nadrealne dimenzije.”

Pjesnikinja se stalno dotiče tema iz svakodnevnog života kao osnovne provokacije iz koje crpi teme za pisanje i slikanje. Ona u svojoj poeziji vlada enciklopedijskom terminologijom i savršeno ju uklapa u dimenzije svojih stihova preplićući ih sa stihovima Miroslava Ilića ili Seke Aleksić, stvarajući klupko prepletenih niti poetske uzvišenosti. Ona ovu stvarnost vidi kao takvu, surovu i kroz stihove ili pak, linije, te daje svoj odgovor na zbunjujuće informacije do kojih dolazi. Neke medije naziva ”sumljivog karaktera” koji daju ”lažne informacije”, ali i iz njih crpi inspiraciju i odaje ironičnu reakciju na njih takve.

Tanja Stupar Trifunović u predstavljanju autorkinog stvaranja ističe:

”Sve što je radila kroz likovnu umjetnost bila je jedna vrsta pisanja lektire. Zato je dobro što je knjiga predstavljena večeras u ovom ambijentu likovnih djela autorke. Ona jasno, oštro i kritički progovara o vremenu u kome živimo.”

Ovo je jedna nimalo naivna kritičarska knjiga, koja nije faza buntovnika, već duboko proživljena i osvjetljena pozicija čovjeka današnjice.

Autorka se poistovjećuje sa ”Krojačicom” a makaze su prikazane u prenesenom dvojakom značenju – kao oruđe stvaranja i kao oružje, ako se zloupotrijebe.

”Sam taj proces stvaranja nije nešto jednostavno, tu je mnogo preispitivanja i proživljavanja dok se dođe do tog početka stvaranja koncepta ”, izjavila je Borjana.

Nakon promocije knjige, predstavljen je katalog Borjaninih likovnih radova povodom izložbe ”Promjenljivo tijelo”.

Izložbu svakako posjetite, a ne ustručavajte se doći do knjige pjesama u kojima svako može da se pronađe.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/knjizevnost-kultura/borjana-mrda-krojacica-sa-svetim-makazama/||claudebot