Borjana Mrđa – ”Krojačica sa svetim makazama”

Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Sinoć je u Muzeju savremene umjetnosti predstavljena knjiga pjesama autorke Borjane Mrđa. Promocija knjige je održana u prostoru u kome je postavljena njena samostalna izložba ”Promjenljivo tijelo”, što je ovu promociju učinilo drugačijom od drugih.

Tanja Stupar Trifunović, Tatjana Bijelić, Borjana Mrđa i Sarita Vujković

Promociju knjige su uveličale i riječi Tatjane Bijelić i Tanje Stupar Trifunović, koje su osim recenzija i uvodne riječi, dale i kratak osvrt na Borjanino stvaralaštvo i njihovu saradnju, te uputile i par pitanja autorki, kako bi približili publiku nitima Borjanine poezije.

”Pjesnikinja odbija nekadašnju privilegiju selektivnosti u jeziku i širom otvara vrata koktelu informacija koje kao hiljadu malih opasnosti nasrću na relativno prijemčiv ljudski um u potrebi za prostorom”, navodi Tatjana Bijelić i dodaje:

Ovdje se radi o poeziji umijeća pomjerenih granica, odnosno svjesnom umjetničkom platnu koji suvereno manipuliše odjecima naučne fantastike i surove realnosti kao odraza svakodnevnog života i njegove nadrealne dimenzije.”

Pjesnikinja se stalno dotiče tema iz svakodnevnog života kao osnovne provokacije iz koje crpi teme za pisanje i slikanje. Ona u svojoj poeziji vlada enciklopedijskom terminologijom i savršeno ju uklapa u dimenzije svojih stihova preplićući ih sa stihovima Miroslava Ilića ili Seke Aleksić, stvarajući klupko prepletenih niti poetske uzvišenosti. Ona ovu stvarnost vidi kao takvu, surovu i kroz stihove ili pak, linije, te daje svoj odgovor na zbunjujuće informacije do kojih dolazi. Neke medije naziva ”sumljivog karaktera” koji daju ”lažne informacije”, ali i iz njih crpi inspiraciju i odaje ironičnu reakciju na njih takve.

Tanja Stupar Trifunović u predstavljanju autorkinog stvaranja ističe:

”Sve što je radila kroz likovnu umjetnost bila je jedna vrsta pisanja lektire. Zato je dobro što je knjiga predstavljena večeras u ovom ambijentu likovnih djela autorke. Ona jasno, oštro i kritički progovara o vremenu u kome živimo.”

Ovo je jedna nimalo naivna kritičarska knjiga, koja nije faza buntovnika, već duboko proživljena i osvjetljena pozicija čovjeka današnjice.

Autorka se poistovjećuje sa ”Krojačicom” a makaze su prikazane u prenesenom dvojakom značenju – kao oruđe stvaranja i kao oružje, ako se zloupotrijebe.

”Sam taj proces stvaranja nije nešto jednostavno, tu je mnogo preispitivanja i proživljavanja dok se dođe do tog početka stvaranja koncepta ”, izjavila je Borjana.

Nakon promocije knjige, predstavljen je katalog Borjaninih likovnih radova povodom izložbe ”Promjenljivo tijelo”.

Izložbu svakako posjetite, a ne ustručavajte se doći do knjige pjesama u kojima svako može da se pronađe.

Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Copiright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

Postanite i Vi dio Banjaluka.com tima

Fotografije i video sadržaj slati na e-mail [email protected]