Kestenburg 2017: Ceremonija zatvaranja i dobitnici nagrada

Objavljeno: 4. 8. 2017 u 12:11h

Poštovana publiko, dragi gosti i učesnici 2. Međunarodnog festivala studentskih pozorišta „Kestenburg“ 2017. Došli smo i do kraja ovogodišnjeg izdanja festivala na kojem su publici predstavljeno čak 44 predstava.

Predstave ovogodišnjeg festivala Kestenburga podijeljene su u 5 selekcija:

  • Zlatna,
  • Srebrna,
  • Bronzana,
  • drvo kestena,
  • selekcije fakulteta.

Festival studentskih pozorišta „Kestenburg“ održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, gospodina Milorada Dodika.

Predsjednik Republike Srpske, zbog ranije planiranih obaveza, nije bio u mogućnosti da prisustvuje današnjoj svečanoj dodjeli nagrada, ali je srcem sa nama. O tome govori i čestitka koja je stigla na adresu direkcije Festivala.

Poštovani,

Najiskrenije čestitam na uspješnoj organizaciji ovogodišnjeg Festivala studentskih pozorišta „Kestenburg“, koji je i svojevrsna promocija mladih, kulture i Republike Srpske. Raduje me kad vidim da su Banjaluka i Republika Srpska središte studenata, mladih stvaralaca iz cijelog svijeta. Svim gostima želim da ponesu lijepe uspomene sa Festivala i da ponovo doću u Republiku Srpsku.

Srdačan pozdrav,
Predsjednik Republike Srpske
Milorad Dodik

Uprava ovogodišnjeg festivala odlučila je da dodijeli 5 specijalnih nagrada, i to:

„List kestena“ predstavlja zvanični suvenir-simbol grada Banjaluka.

1. Specijalnu nagradu za antiratnu poruku – Somewhere in nowhere – Ayna Theater Group, Tabriz, Iran;

(dodjeljuje: Ostoja Barašin, direktor TOBL)

2. Specijalnu nagradu za režiju – Davor Dokleja – Zoo, Drama Studio Dada, Hrvatska;

(dodjeljuje: predstavnik M:TEL kompanije,Milica Stojaković)

3. Specijalnu nagradu za kolektivnu igru – Fakultetu dramskih umetnosti, Beograd – Ne oklevaj, improvizuj;

(dodjeljuje: Konzul Vladimir Nikolić)

4. Specijalnu nagradu za pedagoški rad – Željku Mitroviću, profesoru banjalučke Akademije umjetnosti;

(dodjeljuje: Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika)

5. Specijalnu nagradu za pedagoški rad – Srđanu Karanoviću, profesoru FDU Beograd.

(dodjeljuje: Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka)

Nagradu će primiti asistent profesora Karanovića Dušan Matejić, Direkcija Festivala je odlučila da za najboljeg glumca proglasi Nedav Shama, Yoram Loewnstein acting school, za ulogu u predstavi Prima donna. Glumačka nagrada u vidu maske je rad akademskog keramičara Sonje Bikić. Nagradu će uručiti Neda Simić-Žerajić, urednik festivalskog programa.

Nagrada „Drvo kestena“ o kojoj odlučuje žiri publike za najbolju predstavu dodjeljuje se ansamblu Akademskog pozorista Studentskog kulturnog centra Niš za predstavu Mučenici.  „Drvo kestena“ djelo je vajara Zorana Bjeloševića. U ime RTRS-a, generalnog medijskog pokrovitelja nagradu će dodijeliti : direktor programa Televizije Republike Srpske – Milan Trbojević)

Jedna od najvećih vrijednosti „Kestenbruga“ su učesnici, do čijeg mišljenja nam je jako stalo i koju želimo da njegujemo. Zato nagradu „Bronzani kesten“ dodjeljuje žiri učesnika festivala. Po mišljenju učesnika, najbolja predstava ove godine je „I don’t care“, Piccola Compagnia Impertinente, Italija.

Nagradu „Srebrni kesten“ dodjeljuje žiri Srebrne selekcije u sastavu:

Sofija Aržakovskaja, Rusija, Bojana Tomašević, Jelena Stojaković Republika Srpska. Dobitnik „Srebrnog kestena“ je Mostarski teatar mladih, sa predstavom Biti ili ne biti, pitanje je sad.

Nagradu „Plaketu kestena“ dodjeljuje žiri selekcije fakulteta u sastavu:

Jug Radivojević, (Srbija), Jug Đorđević, (Srbija) i Predrag Bjelošević, (Republika Srpska).

Dobitnik nagrade je Aleksandar Ristanović za predstavu Sudnica, u produkciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci.

Predstave Zlatne selekcije ocjenjivao je i novinarski žiri, u sastavu: Nebojša Bradić, RTS; Dijana Macura-Lipovčić, Euro Blic; Mišo Kočić, RTRS; Vesna Račić, Elta TV i Dževdet Tuzlić, BHT, koji je odlučio da nagradi predstavu „Prima donna“, Yoram Loewnstein acting school.

Žiri Glasa Srpske, medijskog pokrovitelja festivala, u sastavu: Boris Dmitrašinović, Borjana Radmanović-Petrović i Saška Madžar, odlučio je da dodijeli nagradu „Don Quijote Awakening“, Divadlo Spektákl Prague, Czech Republic.

Nagradu „Zlatni kesten“ dodjeljuje žiri Zlatne selekcije u sastavu:

Sloboda Mićalović, Srbija; Josip Pejaković, Bosna i Hercegovina; Goran Jokić, Republika Srpska; Milan Leper, Republika Srpska i Slobodan Bobar, Republika Srpska.

Iskrene čestitke nagrađenima!

Sve najbolje do trećeg izdanja Međunarodnog festivala studentskih pozorišta KESTENBURG 2019.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/kestenburg-2017-ceremonija-zatvaranja-i-dobitnici-nagrada/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])