Jovan Kolundžija održao koncert u Banskom dvoru

Objavljeno: 5. 11. 2017 u 13:45h

U prepunoj Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor održan je koncert maestra Jovana Kolundžije i violiniste i mladog pijaniste Ivana Bašića.

Nadahnuto i virtuozno izvođenje pažljivo odabranog programa ostavilo je publiku „bez daha“, a nakon dugotrajnog i višeminutnog aplauza uslijedio je i bis sa kojim je na veličanstven način završen prvi iz serije koncerta koji su dio dvomjesečnog programa obilježavanja 85. godina postojanja Banskog dvora.

“Ovaj koncert i do posljednjeg mjesta ispunjena Koncertna dvorana Banskog dvora, najbolji su pokazatelj da Banjaluka itekako ima publiku željnu kvalitetnih kulturnih sadržaja i Banski dvor će i u budućnosti nastojati da organizuje što veći broj reprezentativnih kulturnih događaja u vlastitoj produkciji. Ne znam da li smo na ljepši mogući način, uz maestra Kolundžiju i izuzetnog mladog pijanistu Bašića, mogli započeti obilježavanje jubileja 85. godina postojanja Banskog dvora” – rekao je Mladen Matović.

Jovan Kolundžija je rođen u Beogradu. Magistrirao je na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu u klasi profesora Petra Toškova, a usavršavao se kod čuvenog violiniste Henrika Šeringa, čiji je bio najomiljeniji učenik. Iza sebe ima zavidnu svjetsku karijeru i više od 4.000 održanih koncerata u zemlji i svijetu.

Jovan Kolundžija je osnivač Centra lepih umjetnosti u Beogradu, koji nosi naziv „Gvarnerius“ po Gvarnerijusovoj violini iz 1754. godine, na kojoj Jovan nastupa poslednjih 30 godina. Ovaj umjetnik pored koncerata, mnogo pažnje posvećuje promovisanju i daljem školovanju mladih talenata u svojoj umetničkoj zadužbini – Centru lepih umetnosti „Gvarnerius“, koji je postao najatraktivnija kamerna dvorana u Beogradu i u kojem je, od njegovog osnivanja 2001. godine, realizovano više od 850 umetničkih programa. Odlukom Vlade Srbije, Ustanova „Gvarnerius“ je 2013. godine dobila status ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Ivan Bašić je rođen u Beogradu. Muzičko obrazovanje je započeo u Muzičkoj školi „Petar Konjović“ u klasi profesorke Ljubinke Kujundžić. Potom je završio Srednju muzičku školu „Stevan St. Mokranjac“ kao đak generacije u klasama profesorke Milice Vasiljević Bisenić i profesorke Željke Vorkapić, a ove godine je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu, gdje je studirao u klasama profesorke Nevene Popović, profesora Vladimira Cvijića i profesora Vladimira Miloševića. Usavršavao se kod Aleksandra Serdara, Rustema Saitkulova, Mihaela Udea, Konstantina Šerbakova i Žaka Ruvijea.

Osvojio je brojne nagrade i priznanja: dva puta je bio laureat republičkog takmičenja, osvojio je prve nagrade na međunarodnim takmičenjima „Banjalučki bijenale“, „Davorin Jenko“, „Mihailo Vukdragović“ i drugim. Dobitnik je prve nagrade na takmičenju „F. Šopen“ u Rimu 2013. godine i nagrade za najboljeg učesnika iz istočnoevropskih zemalja.

Izvor: Blic/Sanela Jovanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/jovan-kolundzija-odrzao-koncert-u-banskom-dvoru/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])