“Jazavac pred sudom” u novom svjetlu

Objavljeno: 27. 11. 2017 u 11:04h

U godini obilježavanja 140 godina od smrti velikana srpske pisane riječi Petra Kočića knjiga “Petar Kočić u književnoj periodici” baca novo svjetlo na stvaralaštvo ovog pisca.

“Knjiga je nastala objedinjavanjem i fototipskim preštampavanjem četiri književna časopisa – „Pregled (1936)“, „Razvitak (1936)“, „Korijen (1956)“ i „Putevi (1966)“ – koji su, povodom godišnjica smrti Petra Kočića, posvećeni ovom piscu. Okupljene na jednom mjestu ove publikacije donose više zanimljivih priloga nezamjenjivih za poznavanje života i razumijevanje književnog djela autora „Jazavca pred sudom“, kaže priređivač knjige profesor Duško Pevulja.

Čitava ova knjiga, dodaje, kao i prateća uvodna studija pod istim naslovom, prilog su osvjetljavanju istorije čitanja jednog od najznačajnijih opusa srpske književnosti.

“Bogata recepcija književnog djela Petra Kočića rijetko je bila predmet zasebnih ispitivanja, kao da se smetalo sa uma da se smisao i značaj tog djela zasnivaju i na temeljima sudova koji su tokom vremena o njemu formulisani. Opširan datovnik Kočićevog života i rada sastavljen je na osnovu našeg uvjerenja da književno djelo i stvaralački lik ovoga pisca nije mogućno potpuno sagledati bez dobrog poznavanja njegove biografije”, ukazuje Pevulja.

Kao posebne bibliografske dodatke, ovo djelo objavljeno u izdanju banjalučke „Besjede“ sadrži i popis prvih izdanja Kočićevih djela, evidenciju dosadašnjih izdanja njegovih sabranih i cjelokupnih djela te izbor iz mnogobrojnih izabranih djela, koja uvjerljivo svjedoče o kontinuiranom čitalačkom interesovanju za ovog pisca.

“Popisom knjiga, brošura, zbornika radova, hrestomatija, spomenica te serijskih publikacija, zatim izborom najznačajnijih pojedinačnih članaka, rasprava i studija, predstavljen je i kontinuirani interes književne kritike i istorije književnosti za djelo Petra Kočića”, ističe Pevulja.

Prema njegovim riječima, četiri časopisa posvećena Petru Kočiću („Pregled“, „Razvitak“, „Korijen“ i „Putevi“), koji su fototipski objavljeni u ovoj knjizi predstavljaju dragocjen doprinos osvjetljavanju djela ovoga pisca.

“Onda kada su izrazitije određeni povodom nastanka, obilježavanjem godišnjica piščeve smrti, oni predstavljaju izraz poštovanja savremenika, saradnika i prijatelja prema Kočićevoj žrtvi, moralnoj čvrstini i ljudskoj hrabrosti. Ove publikacije sadrže tekstove koji omogućavaju dublje poznavanje ljudi i prilika piščevog vremena, neophodnih za razumijevanje njegovog djela i ukupnog angažmana”, kazao je Pevulja.

Aktuelnost djela

“Ovako oblikovana knjiga donosi neke od najvažnijih tekstova u istoriji čitanja Kočićevog djela, među kojima pojedini naznačavaju i interpretativne putanje koje je i danas nužno uvažavati prilikom susreta sa uvijek zanimljivim i aktuelnim književnim opusom Petra Kočića”, kaže Duško Pevulja.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Aleksandra Glišić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/jazavac-pred-sudom-u-novom-svjetlu/||claudebot