“Jami distrikt” trijumfovao na “Zapletu”

Objavljeno: 26. 10. 2017 u 20:52h

Predstava “Jami distrikt”, koja se bavi pojmom nacije i pitanjima nacionalnog identiteta u savremenom društvu, pobjednička je predstava ovogodišnjeg Međunarodnog festivala mladog glumca “Zaplet 09”, koji se održavao u Gradskom pozorištu “Jazavac” u Banjaluci.

Ovaj komad rađen je u koprodukciji “Bitef teatra” iz Beograda, Centra za kulturu Tivat, “Tink tank” studija iz Novog Sada i festivala “Mask” Segedin, a prilikom izvođenja u takmičarskom programu oduševio je i publiku.

Jedna od glavnih glumica “Jami distrikta” Isidora Simijonović osvojila je nagradu za najbolju mladu glumicu festivala, dok je, prema ocjeni žirija, najbolji mladi glumac Radovan Vujović, koji je svoje glumačko umijeće na festivalu pokazao u predstavi “U agoniji” u produkciji “Beo arta” iz Beograda.

U formi lažnog dokumentarca, “Jami distrikt” u režiji Kokana Mladenovića se bazira na izmišljenom događaju u selu Jamena, na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Predstava problematizuje pitanja nacije i nacionalnih država u 21. vijeku.

Posljednje takmičarske večeri, odnosno u srijedu naveče, izvedena je predstava teatra “Exit” iz Zagreba “Taksimetar”.

Ova priča prati zagrebačkog taksistu Romana, u čiji skupocjeni automobil sjedaju različiti ljudi, uglavnom mlađe generacije, od konceptualnog umjetnika preko profesionalnog demonstranta bosanskog porijekla, transvestita i bivšeg pankera i svi oni u njegov običan i prilično neuspješan život unose svoje priče, različite karaktere i poglede na život.

U komadu koji je prema tekstu Gorana Vojnovića režirao Matko Raguž igraju samo dva glumca, Zijad Gračić (taksista) i Robert Budak (tumači sve ostale likove). Njihova međuigra živa je do te mjere da i na mjestima gdje režiserska rješenja nisu najsjajnija predstava drži pažnju.

“Predstava je statična kad se malo bolje pogleda, sa samo dva glumca, i imala je šansu da ode u neku monotoniju. Međutim, najviše zahvaljujući sjajnoj igri mladog kolege Budaka, svi likovi su donijeti na sjajan način i ja osobno imam dojam da sam imao nekoliko, a ne jednog kolegu na sceni”, kazao je Gračić.

Komad se, između ostalog, dotiče i odlaska mladih iz Hrvatske, što je problem sa kojim se suočavaju i sve zemlje regiona, govori o porodičnim odnosima, samoći, ali i predrasudama. Možda i najznačajnija priča je bila ona kako otac koji je ostavio sina sa tri godine, sada ga, kada je odrastao, prihvata kao transvestita. Sa dosta komičnih situacija, ali i sa tužnim krajem, ovaj komad poručuje da treba da se oslobodimo predrasuda i naučimo prihvatati ljude onakve kakvi jesu, bez osuđivanja.

U okviru programa “Razgovor sa glumcima” publika je imala priliku da prisustvuje razgovoru sa Nikolom – Koljom Pejakovićem.

Priznanja nagrađenima trebalo je da budu uručena sinoć, kada je trebalo da bude odigrana i predstava u čast nagrađenih “Pita li iko kako je meni”, autorski projekat Stojana Matavulja, u izvođenju Gradskog pozorišta “Jazavac”.

Izvor: Nezavisne/Nevena Vržina

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/jami-distrikt-trijumfovao-na-zapletu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])