Gran pri za „Zabavu u vrtu“: Dodjelom nagrada završen Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2017”

Objavljeno: 29. 10. 2017 u 11:19h

Žiri ovogodišnjeg 10. Festivala animiranog filma „Banjaluka 2017“, u čijem sastavu bili su Miroslav Jelić (Srbija) predsjednik, te članovi Adnan Ćuhara (Bosna i Hercegovina) i Irena Jukić Pranjić (Hrvatska), donio je odluku da Gran pri dodijeli filmu “Zabava u vrtu” ( Garden party).

Režiju za ovaj film potpisuju Teofil Dufren, Florian Babikian, Gabriel Graperon, Lukas Navaro, Vincent Bajuk i Viktor Cleir. Radi se o filmu francuske produkcije.

Nagrada je dodijeljena za „cjelokupnost, režiju, intrigantnu atmosferu, korištenje svjetlosti u briljantno dizajniranim i animiranim likovima, te za duhovit i ironičan način prikazivanja lažnog sjaja i prolaznosti ovozemaljskih dobara“.

Nagrada za lutka-animaciju

Film “Poslednji izazov”, u režiji Božidara Trkulje iz Hrvatske, nagrađen je za najbolju lutka-animaciju na ovogodišnjem festivalu. Žiri je nagradio „izuzetno spretno i duhovito korišćenje animacijske tehnike koja je u punom saglasju sa dizajniranjem likova filma i vještim vođenjem scenarija”.

Nagrada za 3D animaciju

Nagrada za 3D animaciju dodijeljena je za film „Whale heart”, reditelja Roberta Alena. Za film rađen u danskoj produkciji žiri kaže da donosi „nesvakidašnji 3D izraz u kreiranju likova, izvanredno izražavanje emotivnih stanja i atmosfera, kvalitetno prožimanje filmske i likovne kompozicije kadra”.

Nagrada za 2D animaciju

Film „And the moon stands still“, autorke Džuli Ruditskaja, a njemačke produkcije i koprodukcije Belorusije i Sjedinjenih Američkih Država, nagrađen je za 2D animaciju.

Priznanje se, kako je navedeno u obrazloženju žirija, dodjeljuje za „kvalitetnu animaciju ekspresivnog crteža čiji likovni akcenti unutar crnog i bijelog odlično podcrtavaju ideju filma”.

Nagrada za najbolji dječji film

Najbolji dječji film prikazan na banjalučkom Festivalu animiranog filma je „Pocket man“ rediteljke Ana Čubinidze.

Nagrada žirija za kreativnost i umjetnički izraz

Priznanje žirija za kreativnost i umjetnički izraz dobio je film “Happy (Mark Loterman)“, autorke Alis Sej u francusko -holandskoj koprodukciji. Film nagradu, kako žiri navodi, dobija za „ritam i maštovito korištenje animacijskih ciklusa, te šarmantnu likovnost koja se izvrsno uklapa u  glazbenu dimenziju filma”.

Posebna priznanja

Žiri 10. Festivala animiranog filma “Banjaluka 2017” dodjelio je tri posebna priznanja.

Nagrađen je film “Nothing happens”, u režiji Michelle i Uri Kranot iz Danske. Žiri je nagradu dodijelio za “napetu atmosferu iščekivanja kojom se autor duhovito poigrava s elementima zapleta i raspleta u scenariju filma”.

Posebno priznanje dobio je i film “Beneov horizont”, koji potpisuju reditelji Jumi Jun i Elok Gimenez iz Francuske.

Ovaj film je nagrađena za „bogat i maštovit likovni izraz, te konzistentno vođen postupak kolažne animacije u prikazu vegetacije, životinjskog i ljudskog svijeta povezanih u  zaokruženu cjelinu”.

Treće posebno priznanje dobio je film „Ribe, plivači, brodovi“, reditelja Dmitri Gelera i Andrej Kouleva, kinesko-rusko-bugarske produkcije. Nagrada je dodijeljena za zanimljivo prožimanje priče.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/gran-pri-za-zabavu-u-vrtu-dodjelom-nagrada-zavrsen-medunarodni-festival-animiranog-filma-banjaluka-2017/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])