Premijerno prikazan film o legendarnom košarkašu

Objavljeno: 13. 4. 2012 u 16:54h

Igrano-dokumentarni film “Žućko – priča o Radivoju Koraću”, reditelja Gordana Matića, priča o jednoj od najvećih sportskih zvijezda bivše Jugoslavije, premijerno je prikazana sinoć u multipleksu Palas.

Film je dokumentarni esej koji osim podataka iz karijere Radivoja Koraća prikazuje i njegov uticaj na društvo, te ocrtava jedno vrijeme i jednu zemlju koja se tad otvarala prema zapadu, preuzimajući neke do tada nepoznate vrijednosti.

Premijeri filma u Banjaluci prisustvovali su producent Marko Paljić, glumac Tihomir Stanić, poznati košarkaš Moma Pazman, banjalučka košarkaška zvijezda Blaž Kotarac, Ministar porodice omladine i sporta RS Nada Tešanović, te veoma mali broj Banjalučana.

Režiser Gordan Matić je tri godine radio na ovom filmu, snimajući ga u šest različitih država. Naratori su Aleksandar Saša Đorđević i Milenko Tepić, a sagovornici su poznate ličnosti iz svijeta košarke, suigrači i prijatelji.

U dokumentarnom dijelu filma Saša i Milenko nas vode kroz priču o ljudima i vremenu koje je stvorilo košarku onakvu kakvu je mi danas znamo, od Bore Stankovića, Vladimira Cvetkovića do Koraćevih rivala iz Španije. Poseban kuriozitet predstavlja pojavljivanje Koraćeve majke Zage, koja prvi put u javnosti govori o svom sinu.

Igrani dio filma prikazuje bitne trenutke iz života Koraća počevši od Drugog svjetskog rata, njegovih prvih košarkaških pokreta do susreta i druženja sa Andrićem. Glavni lik tumači glumac Vladimir Aleksić.

Producent Marko Paljić izarazio je svoje zadovoljstvo sa ovim projektom, kojeg ponekad nije bilo lako snimati.

“Velika je nesreća što se čekalo četrdesetak godina da se napravi film. Ali, u našem poslu nikad nije lako, uvijek postoje problemi. Kada krećete sa poslom morate biti spremni na sve. Mi smo spremni život da damo za naš cilj. Dok smo mi spremni da radimo biće i filmova i biće sporta”, rekao je Marko Paljić.

Žućkovi saigrači izrazili su svoju ljubav prema Koraću, prvenstveno kao dobrom čovjeku, a onda i kao vrhunskom košarkašu.

“65'te sam otišao studirati u Beograd i upoznao Koraća, koji mi je uvijek davao svoje polovne dresove i patike. Tako sam ja počeo igrati košarku. Ja sam živio u studentskom domu, pa mi je Korać poklanjao sve ove džempere i cipele koje ste vidjeli u filmu. Međutim, njegov zadnji dan nosim na savjesti. Taj dan sam se ja trebao vratiti sa njim, ali sam došao u Banjaluku. On mi je rekao: “Šta, ostavljaš me da idem sam?” Zvao sam ga da pođe sa mnom, međutim on nije htio”, izjavio je Blaž Kotarac, koji je sa Koraćem igrao u OKK Beograd i bio njegov veliki prijatelj.

Osim što je bio vrhunski košarkaš, Korać je bio zaljubljen u nauku, književnost, slikarstvo i muziku. Poginuo je 2. juna 1969. godine u blizini Sarajeva, na povratku sa prijateljske utakmice između reprezentacije Bosne i Jugoslavije. Žurio je na prvu reprizu kultne predstave “Kosa”.

Koraćeva ljubav prema igri, te posvećenost njegovoj ekipi prikazana je tako što je Korać taj dan svojim autom došao u Sarajevo na utakmicu. Njegovi suigrači su komentarisali činjenicu da se današnja košarka mnogo razlikuje od one prije 50 godina, te da se tad igralo iz ljubavi.

“Zamislite da ove naše današnje košarkaške zvijezde dođu na revialnu utakmicu. Oni danas neće da igraju za reprezentaciju, a kamoli ovako neke utakmice. Za nas je bila strahovita čast nositi dres sa državnim grbom i biti dio te ekipe”, rekao je Moma Pazman, Radivojev saigrač u reprezentaciji Jugoslavije i OKK Beograd.

Radivoj Korać je rođen je u Somboru 5. novembra 1938. godine. Počeo je igrati sa 16 godina na poziciji krilnog centra, sa visinom od 193 cm. Sa OKK Beograd Korać je osvojio četiri prvenstva Jugoslavije. Popularan pod nadimkom Žućko, postao je jedan od najboljih jugoslovenskih igrača tokom 1960-tih. Korać je poznat i po tome što je u jednoj utakmici dao 99 koševa.

FIBA je Radivoja Koraća uvrstila u Kuću slavnih u Madridu, a nacionalni kup Srbije i Crne Gore, a kasnije Srbije nosi ime “Kup Radivoja Koraća”.

Ideja za film rodila se u ljeto 2008. godine nakon razgovora između Marka Paljića i Gordana Matića. Paljić je izrazio svoju čast što je bio dio tima koji je stvorio priču o najpoznatijem košarkašu sa našeg područja.

Film “Žućko, priča o Radivoju Koraću” počinje i završava scenama Koraćevog tragičnog putovanja. Koliko je taj dan bio tragičan za Jugloslaviju pokazano je nijemim izrazima lica Žućkovih saigrača i trenera prilikom pomena njegove smrti.

Zahvaljujući ovom filmu lik Radivoja Koraća i njegov doprinos razvoju sporta i našeg društva će zauvijek ostati zabilježen.

Film “Žućko, priča o Radivoju Koraću prikazuje se u multipleksu Palas svaki dan u terminu 18:30 časova.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/premijerno-prikazan-film-o-legendarnom-kosarkasu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])