Ko je krivac za gašenje festivala u Banjaluci? (Video)

Objavljeno: 2. 2. 2018 u 18:37h

Prethodnih godina ugašeni su Dukafest i Kratkofil, a ove godine neće biti održan ni Međunarodni festival animiranog filma te tako Banjaluka kao grad poznat po brojnim manifestacijama posljednjih godina sve je siromašniji kada su u pitanju kulturni događaji.

Iako je Banjaluka poznata po održavanju brojnih manifestacija iz svijeta filma, muzike i drugih oblasti umjetnosti, posljednjih godina kulturna scena nije na zavidnom nivou. Bar kada su u pitanju događaji, koji i dalje imaju svoju publiku, ali na mapi kulturnih dešavanja više ne postoje. „Dukafest“ i „Kratkofil“ izgubili su svoje mjesto na sceni, a sada će, nakon deset godina postojanja na pauzu i Međunarodni festival animiranog filma.

Organizatori kažu da je problem u nedovoljnoj podršci grada, koja je za ovu manifestaciju izdvojila 9 000 maraka.

“Oni su stavili ovaj festival u rang sa bilo kojom manifestacijom koja se prvi put pokreće u Banjaluci, a ima ih sad čak 32 koje su stvaili u tzv. kulturni kalendar i još su dodatno osiromašili ove manifestacije koje su bile prije toga” – rekao je direktor Međunarodnog festivala animiranog filma Goran Dujaković.

Gradonačelnik Banjaluke je istakao da grad ne učestvuje u organizaciji ovog festivala. Te da održavanje manifestacije zavisi isključivo od organizatora.

“Žao mi je što sam to vidio u medijima. Grad nije ni organizator, niti ga organizuje, niti ga ukida. Sredstva koja su predviđena ove godine su ista kao i prethodnih godina, a očito da organizator nije uspio da obezbijedi sredstva od drugih izvora od kojih je obezbjeđivao do sad” – istakao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Koji god da su razloži gašenja festival Banjaluka će dosta izgubiti svjesni su i novinari koji svijet kulture prate godinama. Najviše će ispaštati mladi talentovani ljudi kojima su ovakvi događaji davali priliku da se izraze.

“U kome tražiti krivca mislim da je sad izlišno govoriti s moje strane. Opet mislim prvenstveno zbog toga što je Banjaluka i u procesu apliciranja za evropsku prijestonicu kulture pa mislim da je loše da se čuju ovakve vijesti. Sa druge strane možda i organizatori očekuju više sredstava opravdano ili neopravdano to je do njih, ali svakako mislim da bi i oni mogli više da se potrude i potraže i druge izvore finansiranja” – rekla je novinar Nevena Vržina.

Iako ukidanje nekih od festivala govori o tome da stanje na kulturnoj sceni Banjaluke nije najbolje, činjenica da je grad u procesu apliciranja za projekat „Evropska prijestonica kulture: Banjaluka 2024“ nada je da će neki od festivala ponovo zaživjeti.

Iz istog razloga bi i postojeći festivali zahvaljujući kojima se o gradu na Vrbasu priča širom svijeta trebalo da opstanu i traju i narednih godina.

Izvor: Srpskacafe

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/ko-je-krivac-za-gasenje-festivala-u-banjaluci-video/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])