Banjaluka šalje u zaborav svoje festivale

Objavljeno: 19. 3. 2016 u 11:34h

Filmovi i filmski stvaraoci iz cijelog svijeta, tvrđava Kastel ispunjena ljubiteljima sedme umjetnosti, dobri utisci o gradu na Vrbasu preneseni u daleke gradove… na sve to ćemo, izgleda, morati da zaboravimo, jer festivali koji su stvarali ovakve doživljaje su ugašeni ili su pred gašenjem.

Nakon što je Međunarodni filmski festival “Kratkofil plus” objavio da prestaje da postoji, domaću filmsku javnost, bar nakratko je potresla vijest da je i Međunarodni festival animiranog filma pred gašenjem.

Razloga je mnogo, ali, kako organizatori i jednog i drugog festivala navode, glavni problem su finansije.

Oba festivala, koja su Banjaluku stavljala na mapu svjetskih filmskih festivala, finansirana su od strane grada Banjaluka i Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Međutim, ta podrška bila je iz godine u godinu sve manja, a kuliminirala je ove godine, kada još nisu uplaćena sredstva za prethodnu godinu, a istovremeno još nije raspisan ni konkurs Ministarstva prosvjete i kulture RS za sufinansiranje filmskih festivala u 2016. godini.

Vidno pesimističan Goran Dujaković, direktor Festivala animiranog filma, kazao je da je za one koji bi trebalo da vode računa o finansiranju ovih festivala njihovo gašenje samo jedna obaveza manje koju moraju finansirati.

“Oni ne gledaju na to kao na nešto što afirmiše prostor, što ima neku tradiciju, niti na činjenicu da je, recimo, Festival animiranog filma u Banjaluci imao i svjetsku reputaciju”, priča Dujaković.

On pojašnjava da organizatori festivala ne mogu raspisati konkurs za filmove s obzirom na činjenicu da nisu isplaćena sredstva za prošli festival, pa resorno ministarstvo ne može da raspiše konkurs za ovu godinu za festivale jer u tom slučaju filmski festivali ne bi mogli da konkurišu jer nisu podnijeli izvještaj, a ne mogu da podnesu izvještaj zato što novac još nisu ni dobili.

Prema njegovim riječima, to je jedan zatvoreni krug. Konkretne odgovore na pitanja upućena Ministarstvu prosvjete i kulture RS teško je dobiti, a baš poput odgovora za gašenje “Kratkofila plus”, resorno ministarstvo je izrazilo žaljenje zbog najave organizatora Međunarodnog festivala animiranog filma, Asocijacije “Feniks Art” Banjaluka, o mogućem gašenju ovog festivala.

“Ovaj festival je dao veliki doprinos afirmaciji ove vrste umjetnosti u RS, posebno u Banjaluci, kao i značajan doprinos cjelokupnoj ovdašnjoj kulturnoj sceni. Napominjemo da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS pružalo podršku organizatoru ovog značajnog festivala tokom svih godina održavanja”, naveli su u Ministarstvu.

Oni su, takođe, kazali da je resorno ministarstvo otvoreno za razgovor s organizatorom Međunarodnog festivala animiranog filma i Gradskom upravom Banjaluka, s ciljem iznalaženja adekvatnog rješenja kako ne bi došlo do gašenja ovog festivala.

U skladu s tim Dujaković napominje da su oni već ranije razgovarali s njima, kao i da se ta priča uvijek svodi na isto.

“Nema para i kraj priče. Nema tu strategije, ovo je jedan defektan sistem i raditi ovako nešto u ovakvom sistemu je noćna mora”, rekao je on.

Samo nekoliko dana ranije organizatori festivala “Kratkofil plus” najavili su da se razlozi za gašenje ove filmske smotre mogu svesti na nekoliko nesrećnih okolnosti, a to su: nepostojanje vizije razvoja kulture, skoro potpuno odsustvo interesa za projekte iz oblasti kulture, apsolutna tendencija ka komercijalizaciji kulturnih događaja, te sistematsko smanjivanje logističke i finansijske podrške “Kratkofil plusu”.

“Grad Banjaluka je posljednjih nekoliko godina gotovo ignorisao projekat, dajući minimalnu, svakom novom izdanju sve manju podršku i time stavio do znanja organizatorima da nema interes za projekat, koji je prije svega najviše posjećivala banjalučka publika”, naveli su prije nekoliko dana organizatori “Kratkofil plusa” u svom saopštenju.

Takođe je u pitanje dovođena i sama publika, s obzirom da ovdašnji auditorijum nije u pretjeranoj mjeri ni bio zainteresovan za posjećivanje ovih festivala.

Zašto se, ipak, dozvoljava gašenje festivala koji su imali tradiciju dugu devet, odnosno deset godina, zbog čega izostaje veća podrška države za nešto što ima kulturni i turistički potencijal, pitanja su na koja ćemo još dugo morati tražiti odgovore.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/banjaluka-salje-u-zaborav-svoje-festivale/||claudebot