Počeo “Kestenburg”, jedna od nagrada loptica s potpisom Đokovića (FOTO)

Objavljeno: 1. 8. 2015 u 08:26h

Prvi Međunarodni festival studentskog pozorišta “Kestenburg” svečano je otvoren sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci.

“Gosti pristigli sa raznih strana svijeta, sa tri kontinenta, i domaća publika okupila se ispred Narodnog pozorišta, šuškajući o samom otvaranju o kome se nije znalo puno prije početka festivala. Prve večeri nema predstava, jer je ovo ozbiljan festival”, rekao jeAleksandar Pejaković, umjetnički direktor Banjalučkog studentskog pozorišta, objasnivši: “Prvo i posljednje veče je za druženje.”

Tako i bi. Sala prepuna, konferansa sažeta, ali duhovita i dolična jednom internacionalnom festivalu. Jedan kratki film, jedan govornik i jedna osoba koja otvara festival.

Uslijedio je kratki film o Banjaluci.

Goran Jokić, “upravnik, glumac, reditelj i sve što treba u Banjalučkom studentskom pozorištu” – kako se sam predstavio, bio je pravi domaćin i goste pozdravio na više jezika, a na engleskom goste informisao o svemu što treba da znaju dok su ovdje: o samom gradu, o imenu grada, njegovim ljepotama, pozorištima i fakultetima. Naravno, i o samom pozorištu domaćinu.

Dugo je besjedio, jednom je tražio da mu se doda čaša sa vodom, a onda je predstavio sve one koji su pomogli da ovaj festival zaživi. Nije to bila klasična priča o sponzorima, već iskrena zahvalnost za nešto što je na prvu pomisao bilo zaista nemoguće izvesti u uslovima u kojima kultura na Balkanu danas egzistira.

Između ostalih (a bilo ih je puno), zahvalio se umjetniku Zoranu Bjeloševiću koji je “Kestenburgu” poklonio tri predivna kestena – zlatni, srebrni i bronzani, za pobjednike festivala. Predstavio je i članove žirija: predsjednika Branislava Lečića i članove Dževdeta Tuzlića, Darijusa Jezerskog, Bahrudina Avdagića, Denis Pataftu i Irfana Mensura, kao i članove žirija publike Nedu Simić Žerajić i Ljiljanu Zrnić.

Za sam kraj, obradovao je prisutne viješću o posebnoj nagradi koja čeka mladog glumca – teniskom lopticom koju je za  ovu priliku potpisao i poslao na adresu “Kestenburga” lično Novak Đoković.

Festival je otvorila slavna banjalučka košarkašica i reprezentativka Jugoslavije Slađana Golić.

Druženje se nastavilo na koktelu u pozorišnom klubu, a pošto je ovo ozbiljan festival, kako Pejaković reče, narednih osam dana domaća publika može uživati u najboljim ostvarenjima studentskih teatara iz cijelog svijeta.

Prve predstave igraju sutra, “Bartered Brides”, Spectacle Theheatrea iz Češke u 20.30, “Toldi” iz Mađarske u 22 časa u NPRS, i “Brevrovizija” iz Srbije u 23 časa u Klubu “Bunker” u Novoj Varoši.

Kestenburg2

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/poceo-kestenburg-jedna-od-nagrada-loptica-s-potpisom-dokovica-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])