Duško Mazalica: Ljubav ispričana kroz pjesmu

Objavljeno: 25. 3. 2015 u 09:58h

Priču o najuzvišenijem ljudskom osjećanju, zbog kojeg se, čak i kada tugujemo, osjećamo živima, ljubavi, kroz filmsku priču “Ah, šta ćemo ljubav kriti” bez dijaloga koju prati pjesma kao naracija, oživio je glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske Duško Mazalica.

Kratkometražni film, čija je radnja smještena u vremenu sukoba tradicionalnih običaja i iskrene ljubavi je završni master rad Duška Mazalice na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

“Ovaj neobičan pristup tematici žanrovski je određen kao “sevdah opereta”, istakao je Mazalica, koji je pisao scenario, režirao i koji glumi u ovom filmu.

Objasnio je da posebnu emociju tradicionalnim pjesmama “Moj dilbere”, “Mila majko šalji me na vodu” i “Ah, što ćemo ljubav kriti” koje prate naraciju skrivenih unutrašnjih osjećanja daje jedinstveno izvođenje Marije Šestić u pratnji Siniše Stjepanovića na gitari.

“Ideja je sveprisutna. Odlučio sam se za ljubavnu priču, jer sam svjestan da sa njom mogu doprijeti do najvećeg broja ljudi, a to je najbitnije”, priča Mazalica.

Kao svaka dramska struktura, kako je rekao, ljubav ima određene prepreke.

“Htio sam da prikažem što više prepreka koje su nama svakodnevica, a istovremeno nam se čini kao nešto što je dobro, što je pozitivno, što moramo ispoštovati. Ideja vodilja bila je da se smisle jasne situacije, prepoznatljive iz života svih”, kaže Mazalica.

Bez izdizanja na neki visoki nivo u centru priče su pripreme za vjenčanje, gdje se po mladu ide na konjskim zapregama na kojima je slomljen točak.

“Ovo je film koji treba da pogleda što više ljudi, jer se tiče kulturne baštine, običaja, prema kojima se mi ponašamo previše površno i ne shvatamo ih u dubini i kompletnom sadržaju, pa iz toga nastaju problemi tamo gdje smo svi osjetljivi i gdje bi najmanje trebalo da nastaju problemi, a to je ljubav”, naglasio je umjetnik.

Glavne uloge povjerio je kolegama iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske, koje jako dobro poznaje, Božani Bjelić i Đorđu Jankoviću. U filmu će se, pored njih, u svedenim zadacima odglumljenim na specifičan način pojaviti Ljubiša Savanović i Aleksandar Blanić. Priliku da pokažu svoje umijeće u filmu, koji traje dvadeset četiri minuta, dobili su i ljudi koji se nikada nisu bavili glumom, pa će jednog od glavnih likova oživjeti i trener u Konjičkom klubu Milan Spasojević.

“Premijera filma je predviđena za novembar iz razloga što će se ovo ostvarenje u narednom periodu prikazivati na festivalima. Za to vrijeme radićemo promociju spotova kako bismo zainteresovali javnost. Siguran sam da će se film moći pogledati nekoliko puta i da će se svaki put u gledaocu rađati nova emocija”, smatra Mazalica.

Režiju za film potpisuju Duško Mazalica i Mladen Đukić, za fotografiju je zadužen Igor Šamara, dok je montaža povjerena Aleksandru Bundalu i Mladenu Đukiću.

Promocija spota

Promocija prvog od tri spota za pjesmu “Moj dilbere” biće održana sutra u 19 časova u banjalučkom restoranu “Kazamat” na tvrđavi Kastel. Istovremeno, ovaj video-spot će istog dana i u istom terminu doživjeti svoju televizijsku premijeru na programu Televizije Republike Srpske.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/dusko-mazalica-ljubav-ispricana-kroz-pjesmu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])