Tolstoj i Igo blistaju na velikom platnu

Objavljeno: 6. 2. 2013 u 11:15h

Najnovije ekranizacije romana “Ana Karenjina” Lava Nikolajeviča Tolstoja i “Jadnici” Viktora Igoa dokazuju da se filmski reditelji rado odlučuju za književne klasike.

Ana Karenjina

Filmska adaptacija romana Viktora Igoa i najpopularnijeg mjuzikla svih vremena “Jadnici” u režiji oskarovca Toma Hopera, koji je režirao i film “Kraljev govor”, osvojila je publiku širom svijeta. Publika u Republici Srpskoj imaće priliku da pogleda “Jadnike” 28. februara.

Film je dobio osam nominacija za nagradu “Oskar”, među kojima su nominacije za najbolji film, glavnu mušku ulogu i sporednu žensku ulogu. Opisano kao hrabro i ekstravagantno, novo čitanje mjuzikla “Jadnici”, koje je do sada doživjelo brojne filmske i pozorišne verzije, od samog početka je važilo za jednog od favorita za brojne nagrade.

Smješteni u Francusku 19. vijeka, “Jadnici” pričaju uzbudljivu priču o slomljenim snovima i neuzvraćenoj ljubavi, strasti, žrtvovanju i iskupljenju. To je vječni testament izdržljivosti ljudskog duha. Hju Džekmen igra bivšeg zatvorenika Žana Valžana, koga, poslije prekršene uslovne kazne, nemilosrdni policajac Žaver (Rasel Krou) juri već decenijama. Kad Valžan pristane da se stara o Kozeti, mlađoj ćerki Fantine (En Hatavej), radnice u fabrici, njihovi životi će se zauvijek promijeniti.

Ako Hoperu pođe za rukom da ponovo osvoji “Oskara” za najbolji film, bio bi to tek treći mjuzikl koji se okitio tim priznanjem, poslije “Olivera” i “Čikaga”. To bi bio i odličan uspjeh za studio “Universal”, jer je posljednji njihov film koji je osvojio glavnog “Oskara” bio “Blistavi um” iz 2001. godine.

“Jadnici” su za prvi vikend prikazivanja u Velikoj Britaniji zaradili 8,1 milion funti (13 miliona dolara) što je bolji rezultat od prethodnog rekorda, koji je držao mjuzikl “Mama Mia”, sa zarađenih 6,62 miliona funti (10,6 miliona dolara).

Novu ekranizaciju “Ane Karenjine” režirao je Džo Rajt koga je privukla priča o ljubavi koja je oduševila generacije čitalaca, a ulogu ruske heroine tumači britanska glumica Kira Najtli. Radnja je smještena u 1874. godinu. Živahna i lijepa, Ana Karenjina ima sve ono na čemu bi joj pozavidjele žene iz tog doba – ona je supruga Alekseja Karenjina (Džad Lou), visokog vladinog činovnika kome je rodila sina, i njen položaj u društvu Sankt Peterburga ne može biti viši.

Film “Ana Karenjina” nominovan je za “Oskara” u kategoriji najbolja fotografija, fotografija, kostimi i muzika. Međutim, nova “Ana” izazvala je burne reakcije u Rusiji, gdje su pojedini kritičari film ocijenili kao plitak kliše i uvredu za monumentalno djelo Lava Tolstoja. Za mnoge Ruse, Kira Najtli je pogrešan izbor za ulogu Karenjine, koju su dosad na velikom platnu igrale mnoge poznate ruske glumice, ali i holivudske zvijezde poput Grete Garbo i Vivijen Li.

“Pijev život”

Film “Pijev život” u režiji oskarovca Anga Lija, takođe je inspirisan knjigom, ali ne klasikom, nego “Bukerom” nagrađenim romanom kanadskog pisca Jana Martela. “Pijev život” prati magično putovanje mladića iz Indije u Kanadu, a film je dobio 11 nominacija za “Oskara”.

Izvor: Glas/Aleksandra Madžar

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/tolstoj-i-igo-blistaju-na-velikom-platnu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])