Večeras otvaranje Međunarodnog festivala animiranog filma “Banjaluka 2012”

Objavljeno: 23. 10. 2012 u 14:14h

Peti međunarodni festival animiranog filma „Banjaluka 2012“ večeras će biti svečano otvoren u 20 časova u Dječijem pozorištu RS, a ove godine nas očekuje obilan program od oko 287 filmova sa akcentom na francusku animaciju.

Takmičarski program, koji je podijeljen u četiri dijela sa ukupno 47 filmova, večeras će otvoriti film Izabele Bartošik „Agnješka“, a zemlje iz regiona predstavljaju četiri filma iz Hrvatske i po jedan iz Srbije i BiH koji će biti prikazani u narednih par dana.

Pored takmičarskog programa, publika će imati priliku da pogleda bogat program, ali i da se upozna sa francuskom animacijom koja će biti predstavljena sa više od 40 animiranih filmova u nekoliko programskih cjelina – savremena i dječija animacija, filmske škole i antologija.

„Ove godine imamo dosta masivan program. Pored takmičarskog programa koji je noseći na festivalu, u pratećem programu fokus će biti na francuskoj animaciji. Pored toga imaćemo izbor filmova sa jednog od najznačajnijih svjetskih festivala kratkometraznog filma, „Klermont Feran“. U skladu sa tradicijom festivala, na svakom festivalu imamo neke od velikih svjetskih animatora, ove godine smo uspjeli dovesti estonskog animatora Prita Parna“, rekao je Goran Dujaković, direktor Međunarodnog festivala animiranog filma „Banjaluka 2012“, na današnjoj konferenciji za novinare.

Zamjenik direktora Francuskog instituta Lik Veri danas je kazao da mu je veliko zadovoljstvo sarađivati sa banjalučkim festivalom, naročito zato što je Francuska ove godine počasni gost festivala.

„Vjerujemo da će i ove godine program biti zanimljiv kao i prethodnih godina. Tu se prije svega radi o selekciji filmova određenih škola animacije iz Francuske, kao i selekciji nagrađenih filmova jednog od najvećih festivala animiranog filma i tematske selekcije Francuskog ministarstva spoljnih poslova. Drago nam je što će gosti biti Aleksi Ino, koji je osmislio sve selekcije i Antoan Lopez iz Francuske. Želim da svi uživate u programu festivala i nestrpljivo očekujem početak“, rekao je Lik Veri.

U okviru autorskih retrospektiva, gospodin Dujaković najavio je i predstavljanje svičarskog animatora Žorž Švicgebela, koji je proglašen za genija animacije, a njegovo predavanje održaće se u četvrtak sa početkom u 16 časova 15 minuta.

Takođe, povodom pedesetogodišnjice od dodjele nagrade Oskar za film Duška Vukotića „Surogat“ večeras će biti otvorena izložba posvećena ovom autoru.

Marija Panić regionalni menadžer za marketing i korporativne komunikacije Hypo Banke, koja je i zlatni sponzor festivala, na današnjoj konferenciji je pohvalila organizatora festivala „Fenix art“ i cijeli tim na čelu sa gospodinom Dujakovićem.

„Banjalučki festival animiranog filma na svjetsku mapu vrhunske animacije ucrtava Banjaluku kao jedan od najznačajnijih gradova u ovom dijelu Evrope“, izjavila je Panićka.

Pored Banjaluke, neke od programskih cjelina festivala biće prikazane u Gradišci, Mrkonjić Gradu, Sarajevu, Trebinju, Bijeljini i Tuzli.

Na banjalučkom festivalu su do sada predstavljeni programi nekih od najznačajnijh svjetskih festivala animiranog i kratkometražnog filma: Anesi, Oberhauzen, Animafest, Animateka, Kečkemet, Open Sinema, Animanima, Balkanima, a ove godine i Klermon Feran.

Ulaz na otvaranje i zatvaranje festivala je besplatan.

Ulaz na projekcije od 20 časova i kasnije je tri KM, a na dječiji takmičarski program od 18 časova je takođe tri KM. Ulaz na sve druge projekcije i festivalske sadržaje je besplatan.

Karte će se moći kupiti na ulazu.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/veceras-otvaranje-medunarodnog-festivala-animiranog-filma-banjaluka-2012/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])