Trgovina ljudima – ozbiljan problem i u BiH!

Objavljeno: 18. 10. 2012 u 20:07h

Prikazivanjem kratkog filma “Dvije djevojčice” u banjalučkom Domu omladine danas je obilježen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Foto: Ilustracija

Ovaj dan u Banjaluci se obilježava u saradnji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Udruženja “Nova generacija”.

Maša Mirković, izvršni direktor Udruženja, istakla je da film prikazuje sudbinu dvije mlade djevojke koje su okrutno prevarene od strane najbližih.

“Ovaj kratkometražni crtani film je finansirala Velika Britanija, i napravljen je uz konsultacije pet djevojaka iz ove zemlje koje su trgovane i koje su pristale da svoju priču podijele sa filmskim producentima. Njihove priče oslikavaju dva najčešća načina na koje djevojke bivaju prevarene i uvučene u ovu mrežu”, rekla je Maša.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, obilježen je i aktivnostima na Trgu Krajine, gdje su svi zainteresovani, između ostalog, imali priliku pogledati i skečeve DIS pozorišta mladih na temu trgovine ljudima.

“Danas smo odigrali tri manja skeča koja predstavljaju ovaj problem. Ovako smo željeli da prikažemo šta je u stvari trgovina ljudima, šta to treba da se radi, a šta ne”, rekao je Dejan Vujić, član DIS pozorišta mladih.

Maša Mirković je istakla da je Bosna i Hercegovina, kao i druge evropske zemlje, zahvaćena ovim problemom.

“Prema statistikama, u ovoj godini, u Bosni i Hercegovini, imamo 21 žrtvu trgovine ljudima, od toga su njih 18 djeca”, istakla je Maša.

Obilježavanje ovog dana u Banjaluci doprinosi jačanju javne svijesti o ovom problemu, opasnostima i posljedicama koje prijete.

“Značajno je da se ovaj dan obilježi, i da se ljudi malo bolje upoznaju sa ovim problemom, a najvažnije da shvate da se takve stvari ne dešavaju negdje drugo, nego možda čak i u susjednoj ulici”, dodala je Maša.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježava se od 2007. godine, na prijedlog Evropske komisije.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/trgovina-ljudima-ozbiljan-problem-i-u-bih/||claudebot