“Dukafest” zvanično otvoren

Objavljeno: 25. 11. 2011 u 21:18h

Četvrti po redu međunarodni festival studentskog filma “Dukafest” je sinoć zvanično otvoren. Studenti Akademije umjetnosti u Banjaluci, zajedno sa udruženjem KROV, su uložili mnogo truda kako bi publici pružili najbolju moguću zabavu.

Naredna tri dana će biti obogaćena raznolikim programom koji sadrži filmove iz svih krajeva svijeta. A pored toga, posjetioci festivala će imati priliku da nakon projekcija uživaju uz muzički program.

“Svi zainteresovani mogu doći na projekcije do subote, od 18 časova. Pored filmova tu je i muzički program. Bend iz Novog Sada, Atheist rap, gostuje u subotu uz i naše bendove “Ispad”, “Klikeri” i “Istočno stajanje”, potvrdio je direktor festivala Duško Stanivuk.

Ove godine mladi umjetnici nisu primili finansijsku podršku od Ministarstva, već je ta podrška stigla od Gradske uprave Banjaluke i od sponzora. Takođe, žiri se ove godine odrekao  svog honorara kako bi nagrađivanje dobitnika bilo moguće.

Nagrade od 500 KM će biti dodijeljene za najbolji igrani film, najbolji dokumentarni film i najbolju režiju. A žiri čine Marko Šipka, jedan od prošlogodišnjih dobitnika, Faruk Lončarević i Pjer Žalica. Marko Šipka je istakao da posao žirija nije jednostavan.

“Svako ko pogleda neki film ima neka svoja lična mišljenja. Ja mislim da se uvijek može ocijeniti neki objektivni kvalitet. Postoje mnogi filmovi koji bi možda mogli biti fenomenalni, ali u nekom trenutku padnu, ne drže pažnju ili se jednostavno izgube u nekoj svojoj pretencioznosti ili ne budu dostojni svojoj ideji”, izjavio je Marko Šipka.

Pored takmičarskog programa, ove godine po prvi put Banjalučani će imati priliku da pogledaju i eksperimentalne filmove, a i pobjedničke radove sa “Kustendorfa 2011”.  Uz to će se premijerno prikazati i dugometražni film “Oktobar”.

“Oktobar” je diplomski rad studenata režije sa Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu. To je jedna od rijetkih prilika gdje se može vidjeti da je jedna klasa diplomirala zajedno sa jednim dugometražnim projektom”,  rekao je Duško Stanivuk.

“Dukafest” je organizovan u spomen Dušku Dukiću “Duki”, preminulom studentu filmske i televizijske režije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Ovaj fest je pokrenut na inicijativu njegovih prijatelja, takođe studenata na Akademiji umjetnosti.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/dukafest-zvanicno-otvoren/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])