Festival animacije pred banjalučkom publikom

Objavljeno: 25. 10. 2016 u 12:32h

Deveto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma “Banjaluka 2016” otvoreno je u nedjelju u Dječijem pozorištu Republike Srpske, a trajaće do 26. oktobra.

U okviru programa biće prikazano pet blokova filmova iz takmičarskog programa, kao i dva bloka filmova panorame. Direktor festivala Goran Dujaković ističe da će banjalučka publika biti u prilici da vidi vrhunski izbor takmičarskih filmova kao i bogat prateći program.

“Učesnici na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma dolaze iz Srbije, Hrvatske, Poljske i Španije”, istakao je Dujaković te dodao da će u sklopu pratećeg programa biti prikazana tri posebna programa.

“‘Zagreb film’ dolazi sa dva programa: ‘Zagrebačka škola animiranog filma’ i ‘Oskar’, u okviru kojeg će biti prikazana četiri filma: ‘Igra’ Dušana Vukotića, ‘Lutka snova’ Boba Godfrija i Zlatka Grgića, ‘Tup Tup’ Nedeljka Dragića i ‘Oskarom’ nagrađeni ‘Surogat’ Dušana Vukotića”, istakao je Dujaković.

Članovi žirija na ovogodišnjem festivalu su Darko Kreč iz Hrvatske, Marija Milanović-Lazarevski iz Srbije i Zijad Mehić iz Bosne i Hercegovine.

Član žirija i vanredni profesor likovne umjetnosti iz Zagreba Darko Kreč ističe da će konkurencija na ovogodišnjem festivalu biti posebno jaka.

“Ovo je deveto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma i moram da kažem da je svaki festival dobar, a pošto je ovo međunarodni festival, očekujemo dobre filmove”, istakao je Kreč.

Drugi dio festivalskog pratećeg programa je sačinjen od dva bloka kultnih animiranih filmova “Profesora Baltazara”, izbor filmova iz prve dvije sezone produkcije, 1969. i 1971/72. godine.

Treći program je izbor ovogodišnjih evropskih animiranih filmova izabranih u okviru koalicije “Cartoon d'or” (najznačajniji evropski festivali animiranog filma), u kojoj banjalučki festival animacije participira od 2010. godine.

Na ovogodišnji konkurs Međunarodnog festivala animiranog filma prijavilo se 478 filmova iz 39 država. Komisija je izabrala 44 ostvarenja za glavni i 10 za dječiji takmičarski program.

Ovogodišnji Međunarodni festival animiranog filma će se održati u skraćenom izdanju zbog izostanka podrške nadležnih institucija.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/festival-animacije-pred-banjaluckom-publikom/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])