Dušan Jokić iz “Sirotanovića”: Humor je odgovor na lažni elitizam

Objavljeno: 29. 1. 2018 u 18:49h

Glavni cilj krajiškog romantizma jeste da ismije svaku vrstu elitizma u umjetnosti ili društvu generalno, kaže Dušan Jokić.

Popularni stendap komičar i polovina tandema „Sirotanovići“, održao je u nedjelju uveče zapažen nastup u klubu „Kadar“ uz pomoć mostarskog komičara Igora Drlje, koji će biti repriziran večeras u klubu „Smugler“, a za „Euroblic“ je govorio o saradnji komičara na relaciji Banjaluka – Mostar, stendap sceni u regionu, humoru , kulturi i radnim planovima tandema „Sirotanovići“.

“Ova naša mala serija zajedničkih nastupa stendap komičara počela je gostovanjem „Sirotanovića“ na nekim festivalima ili stendap večerima širom BiH. Tom prilikom smo Igor Kalaba i ja upoznali Igora Drlju i Omera Hodžića, dobro smo funkcionisali zajedno na bini kada smo gostovali u mostarskom Abraševiću, pa smo odlučili kao dobri domaćini uzvratiti gostovanje, a to je dovelo do nastupa u “Kadru” i večerašnjeg u “Smugleru””- kaže Jokić i dodaje da saradanja među stendap komičarima dobro funkcioniše, ali da je teško pričati o sceni.

“Da se ne lažemo, kada je u pitanju stendap, u Banjaluci ta scena ne postoji, već postoji četiri čovjeka koji se aktivno bave tom vrstom humora. U Sarajevu je jedno vrijeme to bilo živnulo postojanjem festivala Šeret, ali i to se na kraju svelo na individualni rad. Realno, ozbiljna stendap scena u regionu postoji samo u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, ali kada se uzme u obzir da pre desetak godina u BiH nije postojalo ništa, danas napredak postoji” – jasan je komičar.

Jokić kaže da na kulturnoj sceni regiona postoji neka vrsta elitističkog otpora prema stendap humoru kao nekoj vrsti jeftine kulture za široku masu, iako to nema preterano veze sa stvarnošću.

“Generalno, stendap komičari imaju problem sa tim što ih dobar dio kulturne scene u regionu tretira kao nižerazarednu zabavu, što je meni smješnije od bilo kog našeg vica. Kultura je kultura, umjetnost je umjetnost, ne postoji ona za elitu i ona za masu, svako može razumjeti vrhunsku umjetničku sliku ili Šekspirov komad na sceni, ako dobije priliku da ih vidi. Ostalo je stvar novca ili ukusa” – kaže Jokić i dodaje da je velik problem za stendap dolazi od samih komičara.

“Drugi problem dolazi od toga što stendap ovde previše sa jedne strane koketira sa estradom, a sa druge previše imitira američki pristup stendap humoru, što ovdje naravno teško prolazi. Monti Pajton je mogao nastati samo u Engleskoj, isto kao i Nadrealisti u Sarajevu, cilj Sirotanovića i mene, jeste da naš humor ima prepoznatljiv krajški duh i mentalitet, ali da ga jednako razumije neko ko nas gleda u Donjim Kladarima, Zagrebu ili Beogradu” – kaže Jokić.

Sirotanovići su svoju vrstu pristupa humoru definisali kao krajiški romantizam za koji Jokić kaže da je nastavljač nušićevske tradicije u modernom vremenu.

“Glavni cilj krajiškog romantizma jeste da ismije svaku vrstu elitizma u umjetnosti ili društvu generalno. Kultura je pečenje janjeta, kultura je Ćevap fest, kultura je sve što jedan narod prihvati kao dio sebe, dok je umetnost izražavanje pojedinca, bez obzira iz koje kulture dolazi. Naslonjeni smo na nušićevsku filozofiju ismijavanja bilo koje vrste lažnog elitizma, bio on građanski ili tradicionalni, bio on proevropski ili nacionalni. Ne volimo taj moderni trend, da postoji neko ko određuje pravila, ko dijeli ljude na podobne ili nepodobne za umjetnost” – kaže Jokić i dodaje da humor prije svega ne smije sebe cenzurisati jer u tom slučaju više nije humor.

“Komičari u cijelom svijetu muči jedna stvar, a to je vladavina političke korektnosti ili lažnog morala koji postavlja cenzurske granice, što je pogubno za svaku vrstu humora. Mi smo nedavno nakon izvođenja “Svinjosauura”imali protestno  pismo od strane manifestacije sa kojom smo se šalili u nazivu našeg nastupa, što nam je bilo najbolja potvrda da smo uboli u metu, jer humor koji ne izazove smijeh ili reakcije publike i nije neki humor “– kaže popularni komičar.

Saradnja sa Neletom Karajlićem

Jokić kaže da „Sirotanovići“ imaju puno planova, od televizije preko istorije do saradnje sa provjerenim imenima komedije.

“Imamo cilj da napravimo televizijsku emisiju, u kojoj bi Kursadžije “prve” i “druge” Srbije stavili na svoje miesto. Imam u planu da radim jednu vrstu stendap nastupa gdje bih držao časove istorije na svoj način tumačenja ove vrste društvene nauke, gdje bi me umjesto škole plaćala kafana. U nekim smo početnim pregovorima sa legendarnim Neletom Karajlićem oko ekranizovanja mog nastupa „Moja strana istorije”, ali o tome više kada utvrdimo dogovor” – kaže Jokić.

Izvor: Blic/ Branislav Predojević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/dusan-jokic-iz-sirotanovica-humor-je-odgovor-na-lazni-elitizam/||claudebot