Didaktički koncert “Klasiku molim”: Vivaldi i Mocart otvorili djeci vrata muzike

Objavljeno: 30. 11. 2016 u 10:36h

Da je Antonio Vivaldi imao nadimak Crveni sveštenik, a Volfgang Amadeus Mocart pisao muziku za zabavu na dvorovima otkrili su juče mališani iz banjalučkih vrtića na didaktičkom koncertu u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Najveća imena u istoriji muzike oživjela su na sceni zahvaljujući Kamernom orkestru Akademije umjetnosti u Banjaluci pod dirigentskom palicom Branke Radošević-Mitrović.

Na koncertu “Klasiku molim” Radošević-Mitrović je djeci iz vrtića “Zvjezdica” i “Maslačak” približila svijet klasične i barokne muzike gdje je uz svaku izvođenu kompoziciju najmlađoj publici ispričala malu priču.

“Dok mi sviramo vi možete da zatvorite oči i da zamišljate neke lijepe predjele ili šta god želite”, poručila je Radošević-Mitrović najmlađoj publici u koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Djevojčice i dječaci radoznalo su pratili koncert, upoznajući se sa novim instrumentima kao što su horna i oboa. Mnogi od njih oduševljeno su odgovarali na pitanje dirigenta, ponosno ističući da su i ranije čuli za Mocarta. Posebnu draž nastupu dali su barokni kostimi što je još više privuklo pažnju mališana.

Približavajući im slavne kompozitore Radošević-Mitrović je podsjetila da je Mocart sa samo pet godina stvarao muziku. Nadahnuto je ispričala i kako je Vivaldi “Alla Rusticu” koju su izveli posvetio djevojčicama koje su ostale bez roditelja. Osim toga, imali su priliku da se upoznaju i sa muzičkim svijetom Baha i Hajdna.

“Veoma je bitno da između izvođenja kompozicija ispričamo kada je to djelo nastalo, za koga je napisano, kako se izvodilo u to vrijeme. Želimo da objasnimo djeci da su kompozitori tog vremena u stvari bili kao sadašnje rok zvijezde. Da im približimo kompozitore koji možda na fotografijama izgledaju strašno, ali su bili obični ljudi”, kaže Radošević-Mitrović.

Iako su nedavno u Dječijem pozorištu Republike Srpske održali koncert “Karneval životinja” još nije izvjesno kakva će biti dalja sudbina ovih zanimljivih programa za djecu.

“Počela sam sa ovim koncertima prije sedam-osam godina, pa sam jedno vrijeme stala. Onda smo odlučili da svaki koncert koji priredimo za odrasle, ponovimo i za mlađu publiku. Naravno, malo prilagođen uz neki prigodan tekst koji je razumljiv djeci jer ih tako obrazujemo”, rekla je Radošević-Mitrović.

Ukazuje da u većim gradovima ovakav tip koncerata organizuju profesionalni orkestri kao što su Njujorška filharmonija i Beogradska filharmonija i na taj način njeguju svoju buduću publiku.

“Odmah poslije prvog didaktičnog koncerta reakcije su bile fascinantne, učiteljice i vaspitačice su dale zadatak djeci da nacrtaju svoje utiske, pa su nastale fenomenalne ilustracije. Mi smo bili toliko oduševljeni da jednostavno nije bilo šanse da odustanemo. To jeste velika organizacija koja zahtijeva mnogo energije i truda, ali je rad sa djecom veliki stimulans”, ističe Radošević-Mitrović i napominje da su sa Dječijem pozorištem RS dogovorili da tamo povremeno održavaju didaktičke koncerte.

Osim djece iz vrtića “Zvjezdica” i “Maslačak”, u publici su bili i školarci iz banjalučke Osnovne škole “Branko Radičević”, Muzičke škole iz Prnjavora i studenti Filozofskog fakulteta iz Banjaluke.

Koncert “Klasiku molim” održan je i u ponedjeljak uveče u Banskom dvoru, ali za odraslu publiku, a oba nastupa su bila povodom obilježavanja 41 godine Univerziteta u Banjaluci.

Kroz trnje do zvijezda

“U današnje vrijeme biti dirigent u našoj zemlji je već samo po sebi izazov, a biti dirigent jednog Akademskog orkestra je kao hod kroz trnje do zvijezda. Svake godine gubite najbolje svirače, a dobijate neke mlade koje tek treba da oblikujete. Svakako želim da naglasim da većina svršenih studenata Akademije umjetnosti i danas nesebično pomažu orkestru da uspješno realizuje koncerte i pomognu mladim kolegama u njihovom napredovanju na čemu sam im kao njihov bivši profesor i dirigent neizmjerno zahvalna”, kaže Branka Radošević-Mitrović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/didakticki-koncert-klasiku-molim-vivaldi-i-mocart-otvorili-djeci-vrata-muzike/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])