Banjalučka predstava oduševila publiku u Beču

Objavljeno: 19. 2. 2018 u 14:57h

Gostovanje predstave “Malo morgen”, prva od mnogih manifestacija BHKP-a u 2018. godini.

Višeminutnim ovacijama i vidljivo dirnuta, sa suzama u očima mnogih gledalaca, Bečka publika je protekle subote ispratila izvrsnu glumačku postavu predstave „Malo morgen“ u koprodukciji Dis Teatra i SLU Teatra iz Banjaluke.

Ovo prvo gostovanje mlade glumačke ekipe u Beču organizovala je Bosansko-hercegovačka Platforma Kulture (BHKP) u sklopu svog rada na promociji kulturnih sadržaja bh. umjetnika u Austriji.

Poznata priča slavne predstave „Biće, biće“ na čijem se tekstu bazira „Malo morgen“ premještena je u bh. ali i regionalnu današnju stvarnost, u kojoj više nego ikada vlada želja za životom u „obećanim zemljama“ zapadne Evrope.

Zorica (Milana Domuzin) je najmlađa od pet kćerki samohrane Nade (Sanela Kasalović) i jedina je koja je još neudata preostala u porodičnom domu gdje dane provodi maštajući o samostalnosti i boljem životu. Sa druge strane, jedini san njene majke jeste Zoricina udaja u Njemačku odakle dolazi Velija (Mirko Komljenović) sa kojim je Nada već ugovorila sve uslove braka bez Zoricinog znanja.

Naivna percepcija života na zapadu i Velijina fizička „spremnost“ dovoljan su razlog da Zorica objeručke prihvata „prosidbu“, smjesta pakuje stvari i kreće sa Velijom na put u bolji život. Na isti je ispraćaju majčine riječi da od tog trena njena jedina dužnost jeste da bude dobra mužu i da u suprotnom više neće valjati ni majci.

Život u “Dojčlandu” se ispostavlja kao veliko razočarenje: Mala soba koju mladenci povrh svega još  moraju da dijele sa Velijinim Dalmatinskim radnim kolegom i cimerom Jurom (Sanela Kaselović u duploj ulozi) je cijeli Zoricin svijet. Od samostalnog rada i „svog sopstvenog dinara“ kao i boljeg života je u Njemačkoj najmanje isto udaljena kao i u rodnoj Bosni. Jedini preostali san ili bolje rečeno jedina nada koja je drži u životu je Velijino obećanje da će za nekoliko godina uz njegov trud i rad uspjeti izgraditi zavidnu kuću u domovini i započeti sasvim drugi život.

Dok se priča iz početka razvija kroz humorističke replike i situacije, u posljednjoj trećini se atmosfera predstave mrači i vodi u realno prikazivanje svakodnevnih situacija u braku zarobljenih žena i bahatih i nasilnih muževa.

Iako bez podrške profesionalne pozorišne kuće, ova „amaterska“ glumačka ekipa na jako impresivan način i sa sitnim ali genijalnim scenskim sredstvima uspijeva dočarati borbu za goli život i bolje sutra.

Pored jako dobrih kolega Milana Domuzin briljira u ulozi Zorice i dovodi publiku u dodir sa onim od čega pozorište jedino i treba da živi, a to je čista emocija.

BHKP je u samom centru grada u predivnom prostoru Bečke Uranije, ispred do zadnjeg mjesta ispunjenim auditorijumom, otvorio 2018. godinu sa ovim gostovanjem. Vidno dirnut prikazanim sekretar ovog udruženja Kemal Smajić poručio je:

„Jako smo sretni i ponosni na ovu suradnju i činjenicu da je unatoč tome da je riječ o „amaterskom“ pozorištu odaziv publike bio ovako veliki. Drago nam je da smo s’ vremenom osvojili ali i opravdali povjerenje publike i da ih ni večeras našim izborom kulturnog sadržaja nismo iznevjerili. Želim ovom prilikom da se zahvalim ali i da čestitam glumačkoj ekipi u nadi da će ovo biti samo početak jedne krasne suradnje u budućnosti. Ova predstava je prije svega dokaz da je uz entuzijazam i ljubav prema nečemu moguće ostvariti velike rezultate i bez ikakvih finansijskih sredstava. Ekipa koja nas je posjetila s pravom može i treba da bude uzor svim mladima u BiH.“

Program BHKP-a nastavlja se izvođenjem predstave „Mirna Bosna“ u produkciji Kamernog Teatra 55 u Akzent Theater 8.4.2018. g. Zatim slijede dva koncerta u “szene” Wien u sklopu „Wiener Sevdah & Friends“- programa, kada 20.4.2018. gostuje mostarski kantautor Sanel Marić – Mara sa svojim bendom i 4.5.2018. u Beč stiže Mario Rašić sa svojim Balkan Zoo Ensebmle.

Izvor: 6yka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/banjalucka-predstava-odusevila-publiku-u-becu/||claudebot