Počeo festival mladog glumca: Predstava o problemima teatra otvorila deveti Zaplet

Objavljeno: 21. 10. 2017 u 09:43h

Poželivši publici da u narednim danima vidi progresivno i angažovano pozorište, spisateljica iz Banjaluke sa beogradskom adresom Tanja Šljivar, sinoć je u krcatoj sali Gradskog pozorišta Jazavac otvorila „Zaplet“, deveti po redu festival mladog glumca.

Prije samog otvaranja prisutnima su se predstavili i budući vladari scene iz Studija Jazavac, a na matičnoj sceni prvi put je zapjevao i hor „Jazavac“, osnovan prije pet mjeseci. Ono što je uslijedilo, kako je rekla Šljivareva, bilo je zaista angažovano i ako ne napredno, od jednog banjalučkog pozorišta svakako prvi put viđeno.

Ljubiša Savanović, Šnježana Mišić, Vladimir Đorđević i Velimir Blanić, u ime domaćina premijerno su izveli prestavu „Pita li iko kako je meni“. Predstava je autorski projekat reditelja Stojana Matavulja i kroz jednu naizgled slobodnu formu govori o problemima banjalučkog glumišta i pozorišne publike. Igrajući pod vlastitim imenima i na stvarnom mjestu radnje, sceni Gradskog pozorišta Jazavac, glumci su iznijeli istinite probleme sa kojima se suočava pozorište ovdje i danas.

Koketirajući između stund up-a i čvrste dramaturške forme, ova predstava je zasigurno podijelila mišljenje publike. Igravši tako kao da su došli na probu, sve vrijeme ističući da predstave neće biti jer su akteri nespremni, glumci su pojednice u sali uvjerili da se radi o čistoj improvizaciji i eksperimentu.

Najbolji komentar, stoga, za ovaj komad bio je „da li oni zaista tjeraju šegu sa nama?“. Međutim i ovu predstavu počevši od režije prati sve ono što prati jedan komad, s tim što je Banjaluka, za razliku od većine viđenog do sada, dobila jednu hrabaru i može se reći alternativniju verziju priče o pozorištu iz unutrašnjosti.

„Najbitnije što svakog od nas zanima u pozorištu jeste koja je to stvar da se izrazimo, ali da ti problemi ne izgledaju banalno.  I došli smo do zajedničkog zaključka da bi forma stan up-a bila najbolja. Međutim s obzirom da su to glumci, a ne stendaperi, jer stund-up je, da se niko ne uvrijedi, ipak niža forma od glume – mi smo taj stund up provukli kroz dramaturgiju i uobličili u jednu dramsku predstavu“, nakon izvedbe kazao je Stojan Matavulj.

Komad „Pita li iko kako je meni“ izveden je van takmičarske konkurencije, a izvedbom dokumentarne pozorišne predstave o najstarijoj naciji na svetu “Jami distrikt”, u režiji Kokana Mladenovića večeras će na devetom Zapletu početi i takmičarski program.

Osvrt kritike:

Boris I. Milinović o predstavi “Pita li iko kako je meni” 

Sinoćnjim izvođenjem predstave u Gradskom pozorištu Jazavac, zvanično je otvorena nova pozorišna sezona u ovoj kući, a samim tim i deveti po redu Festival mladog glumca „Zaplet 09“.

Predstava „Pita li iko kako je meni“  nastao kao autorski projekat u režiji Stojana Matavulja reditelja iz Hrvatske, zasigurno je zaintrigirala kako publiku, tako i same autore , koji su je na briljantan  način iznijeli na daskama gore navedenog pozorišta.

Iako u formi stand up-a, kao novijoj  formi pozorišnog upriličenja, ansambl je imao veoma zahtjevan i nadasve sveobuhvatan zadatak, kako na kreiranju likova, tako i sveopštoj  formi pozorišne igre.

Imajući u vidu da je stand up kao novi vid predstavljanja i sam u većini slučajeva,  društveno angažovan, tako je i ova predstava imala sve oblike pozorišnog karaktera. Mogli smo vidjeti dramaturšku formu, pozorišnu igru, duboko promišljene karaktere i nadasve društveno angažovan tekst.

Tema koja pred svakog od nas, koliko i sami ulažemo u kulturu, pozorište i stanje u istom. Koliko nas sve to dira i koliko u opšte znamo o stanju u pozorišnim kućama koje se isključivo bore  za ostanak, a da to nisu nacionalne pozorišne kuće?

Ova predstava je svim svojim obličjem demistifikovala  je ono naše predubjeđenje o stanju u kulturi  kao i stavaranje kulturne klime.

Dobrim rediteljskim vođenjem, briljantnom igrom svih aktera, kao i društveno angažovanom temom, dobili smo  još jednu u nizu dobrih predstava Gradskog pozorišta Jazavac.

Izvor: Nezavisne/Milan Rakulj

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/poceo-festival-mladog-glumca-predstava-o-problemima-teatra-otvorila-deveti-zaplet/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot