Baj­ko­vi­ti po­vra­tak lut­kar­stvu

Objavljeno: 21. 10. 2017 u 09:30h

Izvo­đenjem pred­sta­ve “Cvrčko i Mrav­ko” Po­zo­ri­štan­ca “Puž” iz Beo­gra­da i sve­ča­nom do­dje­lom na­gra­da spu­šte­na je za­vje­sa Me­đu­na­ro­dnog fes­ti­va­la po­zo­ri­šta za dje­cu u Banjalu­ci.

Ma­li­ša­ne su na za­vršnoj sve­ča­nos­ti ra­zve­se­li­li glum­ci pre­dvo­đe­ni Bran­kom Mi­li­će­vi­ćem Koc­ki­com, ko­ji su izve­li pou­čnu pred­sta­vu in­spi­ri­sa­nu ba­snom o cvrčku i mra­vu. Uz mu­zi­ku i kos­ti­me ve­drih bo­ja na sce­ni je is­pri­ča­na tra­di­ci­onal­na pri­ča za­činjena de­taljima iz sa­vre­me­nog ži­vo­ta.

Di­re­ktor Dje­či­jeg po­zo­ri­šta RS Pre­drag Bje­lo­še­vić, ko­ji je i di­re­ktor fes­ti­va­la, oci­je­nio je na za­tva­ranju u čet­vrtak uve­če da su pred­sta­ve odi­gra­ne na naj­boljem ni­vou i pri­mi­je­tio da je naj­mla­đa pu­bli­ka “oti­šla za­do­voljna ku­ća­ma”.

“Bi­li smo u pri­li­ci da vi­di­mo ra­zli­či­te pris­tu­pe lut­kar­skog izra­za i po­ka­za­lo se da sva­ki na­rod ima ne­što po­se­bno u svo­joj kul­tu­ri, pa ta­ko i u lut­kar­skoj umje­tnos­ti” – ka­že Bje­lo­še­vić.

Pre­ma njego­voj odlu­ci, Spe­ci­jal­na na­gra­da za oču­vanje lut­kar­ske tra­di­ci­je pri­pa­la je Tea­tru “Lal­ka” iz Var­ša­ve za pred­sta­vu “Kre­si­vo”. Ta­ko­đe, “Kre­si­vu” je do­di­jeljen Gran pri za naj­bolju pred­sta­vu u cje­li­ni.

“Pred­sta­va “Kre­si­vo” su­ge­ri­še dje­ci da ni­ka­da ne odus­ta­nu od ma­štanja. Ko­ris­ti­li smo tra­di­ci­onal­ne pris­tu­pe lut­kar­stvu. Odu­ševljeni smo pri­je­mom u Banjalu­ci i na­gra­da­ma ko­je smo do­bi­li. Sjaj­no je bi­ti dio ta­ko va­žnog do­ga­đa­ja ko­ji gra­di i obnavlja lut­kar­ske tra­di­ci­je u po­zo­ri­štu” – re­kao je di­re­ktor Tea­tra “Lal­ka” Ja­ro­slav Ki­ri­jan.

Za naj­bolju re­ži­ju na­gra­đe­na je Ka­ta Ča­to za pred­sta­vu “Pal­ko” Lut­kar­skog po­zo­ri­šta iz Bja­lis­to­ka. Na­gra­da za naj­bolju sce­no­gra­fi­ju do­di­jeljena je Bar­ba­ri Stu­pi­ca za pred­sta­vu “Pi­pi Du­ga Ča­ra­pa” Grad­skog ka­za­li­šta lu­ta­ka iz Ri­je­ke. Glu­ma­čke na­gra­de oti­šle su u Bja­lis­tok, Lu­le­bur­gaz, Beo­grad, Jam­bol i Ljubljanu.

Rea­kci­je ma­li­ša­na

“Pred­sta­va “Sti­je­na” pri­ča o to­me da nam se pro­ble­mi mo­gu uči­ni­ti ne­pre­mos­ti­vi. Ipak, ne tre­ba odus­ta­ja­ti ola­ko. Ako se do­voljno po­tru­di­te, stva­ra­te mo­gu­ćnost da se sva­ki pro­blem ri­je­ši. Na fes­ti­va­lu su nam se po­se­bno do­pa­le rea­kci­je dje­ce i apla­udi­ra­li su u pra­vim tre­nu­ci­ma” – ka­že Me­sut Sa­rio­glu, autor pred­sta­ve “Sti­je­na” Po­zo­ri­šta “Svje­tla lu­ta­ka” iz Lu­le­bur­ga­za, ko­je je na­gra­đe­no za ko­le­kti­vnu lut­kar­sku ani­ma­ci­ju.

Izvor: Glassrpske/Aleksandra Glišić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/bajkoviti-povratak-lutkarstvu/||claudebot