Metafizička pitanja o smislu postojanja u Sabirnom centru

Objavljeno: 20. 10. 2017 u 19:05h

Kada su se premijerno u Narodnom pozorištu Republike Srpske otvorila vrata “Sabirnog centra” u Banjaluci publiku su dočekala metafizička pitanja o smislu postojanja, religiji, vjeri, pitanju života “prije i poslije smrti”.

Dočekala su ih pitanja, a oni, koji su željeli, mogli su “vidjeti” i odgovore. Glumci, po ocjeni publike aplauzom u srijedu uveče bili su na visini zadatka.

Odlična scenografija Dragane Purković-Macan ponovo je ostavila snažan utisak, muzika za koju je bio zadužen Petar Topalović takođe je dala dobar notni pečat, a težak zadatak bio je pred rediteljem Markom Misiračom, koji je uspio sa Ivanom Velisavljevićem na zanimljiv način da adaptira kultno djelo Dušana Kovačevića i radnju preseli u Banjaluku devedesetih godina. Narodno pozorište Republike Srpske može se pohvaliti da je u 88. sezonu ušlo sa dobrim komadom, koji je rađen u koprodukciji sa Pozorištem Prijedor, na šta su umjetnički timovi oba teatra ponosni. Poslije premijere glumci nisu krili zadovoljstvo što je publika dobro prihvatila predstavu, s obzirom na to da su ih u sali čekali ljudi sa određenim očekivanjima, jer je većina njih gledala film “Sabirni centar”. Slojevitost i britkost Kovačevićevog uma su se osjetili, ali je ipak na sceni neka drugačija priča.

“Naslov i pisac će svakako privlačiti ljude da dođu i vide nešto drugačije. Priča je locirana u Banjaluci. Mislim da imamo u rukama jednu solidnu predstavu koja će živjeti na repertoaru” – kazao je glumac Aleksandar Stojković, koji je tumačio lik pijanice, ulogu u čijoj su koži bili i veliki Dragan Nikolić i Đuza Stojiljković.

Glavnu ulogu, profesora u penziji Mihajla Vukovića reditelj je povjerio Đorđu Markoviću.

“Divno smo radili zahvaljujući Marku Misirači, koji je napravio odličnu adaptaciju teksta. Ovo je čista banjalučka predstava. Igrali smo pod usudom filma, ali sam vjerovao da će publika prihvatiti nas. Moja uloga čovjeka koji je htio da napravi muzej revolucije, muzej onima kojih više nema je divna. Svaka moja riječ upućena je onima ispod kamena i koji su nama dali naše živote” – kazao je Marković.

Idealistu Irfana, bivšeg novinara kome se ruši zemlja u kojoj je živio, tumačio je Zlatan Vidović.

“Nažalost, upamtio sam raspadanje te jedne velike zemlje. Mislim da je to u svakom slučaju bila tragedija, pogotovo u slučaju idealista koji nisu vidjeli mane koje je ta zemlja, kao svaka, imala. Jako lijepo je igrati jednog lirskog heroja, jer se Irfan do kraja borio za svoje principe, što je u današnjem sistemu i društvu rijetkost” – dodao je Vidović.

Proces rada na ovom komadu, kako kaže, bio je naporan, jer je teško bilo pomiriti svijet živih i mrtvih, a igrati realno.

“Treba prenijeti publici ovaj tekst Dušana Kovačevića, koji je u svojoj temi jako zanimljiv i neophodan današnjem vremenu i pozorištu. Nadam se da ćemo sa ovim komadom nastupati u Brčkom na Susretima pozorišta/kazališta, a u Zaječaru smo krajem oktobra na “Danima Zorana Radmilovića”. Mislim da ovu predstavu očekuje jedan uspješan, kako festivalski tako i repertoarski, život” – siguran je Vidović.

U komadu igraju i Nataša Ivančević, Snježana Mišić, Ljubiša Savanović, Miljka Brđanin, Dejan Batoz, Siniša Vučićević, Goran Jokić, Bojan Kolopić, Boris Šavija, Slađana Zrnić i Boško Đurđević.

Izložba o Đuzi Stojiljkoviću

Izložba pod nazivom “Vlastimir Đuza Stojiljković (1929-2015)” otvorena je u Narodnom pozorištu Republike Srpske u izložbenom salonu “Živorad Žika Pećarić”. Autorka izložbe je Biljana Ostojić, a organizatori izložbe su Muzej pozorišne umetnosti Srbije i Narodno pozorište Republike Srpske.

Izvor: Glassrpske/Aleksandra Madžar

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/metafizicka-pitanja-o-smislu-postojanja-u-sabirnom-centru/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot